Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kormánypárti siker Dániában

2005.02.09. 10:47
Meggyengülve bár, de győztesen került ki az abszolút többség elnyerésének reményében előrehozott dán parlamenti választásokból Anders Fogh Rasmussen kormányfő Liberális Pártja. A miniszterelnök sikerét kemény bevándorlási politikája hozta, a választás legnagyobb nyertesei azonban a szigor ellenzői.

A várakozásokkal szemben gyengült a dán kormányfő, Anders Fogh Rasmussen Liberális Pártjának parlamenti frakciója, jelentette a Bloomberg. A keddi választás előtti hetekben magabiztos győztesnek tűnő párt népszerűsége a választás előtti utolsó pár napban esett vissza. A négy képviselői hely elbukása ellenére továbbra is a liberálisoké a legnagyobb parlamenti frakció, a kormánytöbbség biztosításához azonban újra koalícióra kell lépni a bevándorlóellenes Dán Néppárttal.

A választás legnagyobb vesztesei a szociáldemokraták, jelentette a Reuters. Bár a választás előtti utolsó közvélemény-kutatások népszerűségük növekedését mutatták, történetük leggyengébb eredményét érték el. 25,9 százalékos eredményük tizenkilenc százalékkal marad el a kormányfő pártjáétól.

Bár Rasmussen sikerét az elemzők kemény bevándorlási politikájának tulajdonítják, a választás legnagyobb nyertese a bevándorlási politika lazítását követelő Szociálliberális Párt. A baloldali liberálisok kilencről tizenhat fősre növelték frakciójukat, írja az Euobserver.

Rasmussen három hete kezdeményezett idő előtti választásokat. A kormányfő a dán gazdaság szárnyalását próbálta kihasználni parlamenti többsége megerősítésére. A háromhetes kampány során a nagy pártok, előzetes megállapodásuk alapján kerülték az európai uniós témákat. Az elemzők szerint a liberális kormányfők közül kilencvenkilenc éve elsőként újraválasztott Rasmussen legkeményebb feladata az európai alkotmány elfogadtatása a dán választópolgárokkal.