Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

DNS-tesztet végeznek a bevándorlókon

2007.10.24. 07:38
A francia parlament elfogadta a bevándorlási törvény szigorítását, így bírósági felügyelet mellett kötelezően megvizsgálják azoknak a DNS-ét, akik családegyesítés céljából folyamodnak bevándorlási engedélyért. Egy civil szervezet a lépést a Vichy-kormány zsidóellenes diszkriminációs intézkedéseihez hasonlította.

A francia parlament kedden elfogadta a bevándorlási feltételek szigorításáról szóló törvényt, amely többek között kötelező DNS-vizsgálatot ír elő a családegyesítések esetében. A Brice Hortefeux bevándorlásügyi miniszter által benyújtott törvénytervezetet a képviselők 282 igen szavazattal fogadták el 235 nem ellenében. A szenátus 185 igen és 136 nem szavazattal támogatta a jogszabályt.

Nicolas Sarkozy elnök választási kampányának egyik fontos kérdése volt a bevándorlás, és a parlament mindkét háza által elfogadott törvény az ő reformjain alapszik.

Állami költségen, bírósági felügyelettel

A kedden elfogadott változat értelmében a DNS-tesztet a bevándorlási engedélyt kérelmező kérésére az állam költségén, bírósági felügyelet mellett végzik el. A vizsgálatot kizárólag anya és gyermeke közötti kapcsolat bizonyítására alkalmazzák, el akarják ugyanis kerülni, hogy az apa ily módon tudja meg, hogy nem ő a gyermeke biológiai apja.

A családegyesítéseknél előírt kötelező DNS-vizsgálat heves vitát váltott ki Franciaországban. A kormány azzal érvelt, hogy DNS-teszteket már tizenkét országban alkalmazzák hasonló esetekben.

A szégyen napja

"Ez a nap a szégyen napja lesz" - fogalmazott közleményében a Mozgalom a Rasszizmus ellen és a Népek közötti Barátságért (MRAP) civil szervezet, amely a másfél éves kísérleti időre bevezetendő DNS-vizsgálatot a második világháború idején a náci Németországgal kollaboráló Vichy-kormány zsidóellenes diszkriminációs intézkedéseihez hasonlította.

A szocialista ellenzék kilátásba helyezte, hogy alkotmányossági óvást nyújt be a törvény egyes részei, így a DNS-tesztre vonatkozó szakasz kapcsán az Alkotmánytanácshoz.

A franciák megosztottak a kérdésben, a CSA közvélemény-kutató intézet által kedden ismertetett felmérés szerint 49 százalékuk támogatja, 43 pedig ellenzi a DNS-tesztet.