Olivér
4 °C
8 °C

DNS-tesztet végeznek a bevándorlókon

2007.10.24. 07:38
A francia parlament elfogadta a bevándorlási törvény szigorítását, így bírósági felügyelet mellett kötelezően megvizsgálják azoknak a DNS-ét, akik családegyesítés céljából folyamodnak bevándorlási engedélyért. Egy civil szervezet a lépést a Vichy-kormány zsidóellenes diszkriminációs intézkedéseihez hasonlította.

A francia parlament kedden elfogadta a bevándorlási feltételek szigorításáról szóló törvényt, amely többek között kötelező DNS-vizsgálatot ír elő a családegyesítések esetében. A Brice Hortefeux bevándorlásügyi miniszter által benyújtott törvénytervezetet a képviselők 282 igen szavazattal fogadták el 235 nem ellenében. A szenátus 185 igen és 136 nem szavazattal támogatta a jogszabályt.

Nicolas Sarkozy elnök választási kampányának egyik fontos kérdése volt a bevándorlás, és a parlament mindkét háza által elfogadott törvény az ő reformjain alapszik.

Állami költségen, bírósági felügyelettel

A kedden elfogadott változat értelmében a DNS-tesztet a bevándorlási engedélyt kérelmező kérésére az állam költségén, bírósági felügyelet mellett végzik el. A vizsgálatot kizárólag anya és gyermeke közötti kapcsolat bizonyítására alkalmazzák, el akarják ugyanis kerülni, hogy az apa ily módon tudja meg, hogy nem ő a gyermeke biológiai apja.

A családegyesítéseknél előírt kötelező DNS-vizsgálat heves vitát váltott ki Franciaországban. A kormány azzal érvelt, hogy DNS-teszteket már tizenkét országban alkalmazzák hasonló esetekben.

A szégyen napja

"Ez a nap a szégyen napja lesz" - fogalmazott közleményében a Mozgalom a Rasszizmus ellen és a Népek közötti Barátságért (MRAP) civil szervezet, amely a másfél éves kísérleti időre bevezetendő DNS-vizsgálatot a második világháború idején a náci Németországgal kollaboráló Vichy-kormány zsidóellenes diszkriminációs intézkedéseihez hasonlította.

A szocialista ellenzék kilátásba helyezte, hogy alkotmányossági óvást nyújt be a törvény egyes részei, így a DNS-tesztre vonatkozó szakasz kapcsán az Alkotmánytanácshoz.

A franciák megosztottak a kérdésben, a CSA közvélemény-kutató intézet által kedden ismertetett felmérés szerint 49 százalékuk támogatja, 43 pedig ellenzi a DNS-tesztet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?