Valér
-2 °C
0 °C

Iraknak elege van az amerikaiak játszadozásából

2002.12.09. 11:55
Bár az irakiak önvallomását már a Biztonsági Tanács öt állandó tagja is megkapta, annak tartalmát továbbra sem hozták nyilvánosságra. Az ENSZ fegyverzetellenőrei egyelőre még csak külsőleg ismerkednek a dossziéval. Az Egyesült Államoknak határozott bizonyítékai vannak, az irakiak unják a játszadozást.
"Őszinte, igaz és minden részletre kiterjedő" - jellemezte Irak az ENSZ-nek és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek (NAÜ) eljuttatott bevallását Amir al-Szádi tábornok, Szaddam Husszein tanácsadója. Hans Blix, a fegyverzetellenőrök vezetője egyelőre nem kívánta kommentálni a tábornok kijelentéseit, mint kiderült, a csoport egyelőre csak külsőleg ismerkedik a 11807 oldalas dokumentummal.

Alapvető információk

"Elsőként tudnunk kell, hogy hány oldal van kinyomtatva, és mennyit kaptunk CD-n" - mondta el Hans Blix, az ellenőrök vezetője a BBC-nek. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa mindenesetre váratlanul úgy döntött, hogy a dokumentumokat már most átadja tanulmányozásra az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának, Kínának, Oroszországnak és Franciaországnak.

Miért mondanák, ha nem lenne?

Bár a jelentés tartalma egyelőre nem ismert, Irak határozottan állítja, hogy nincsenek tömegpusztító eszközei. A diktatúra vezetése egyben felszólította az Egyesült Államokat bizonyítékai nyilvánosságra hozatalára. Az amerikaiak ugyanis továbbra is határozottan kitartanak korábbi álláspontjuk mellett - írja a BBC. "Az elnöknek konkrét bizonyítékai vannak az iraki tömegpusztító fegyverek létéről, miért állítana mást" - fejtette ki Ari Fleischer, a Fehér Ház szóvivője. Bővebben azonban sem ő, sem más kormányzati forrás nem kívánta feltárni a bizonyítékok mibenlétét.

Játszadozás

A bizonyítékok feltárása stratégiai döntés, "hasonló ahhoz, amikor Kennedy elnök nyilvánosságra hozta a Kubában épülő szovjet rakétakilövőkről készült fotókat" - mondta el a BBC-nek Bob Graham, a szenátus titkosszolgálati bizottságának elnöke. "Minek játszani? Ha van bizonyítékuk azt adják át a NAÜ-nek, vagy a fegyverzetellenőröknek, ők ellenőrizhetnék" - válaszolt az amerikaiak érveire al-Szádi tábornok.

Vasárnap újabb 25 fegyverzetellenőr érkezett Irakba, megduplázva ezzel a tömegpusztító fegyverek után kutakodók létszámát. A csoport munkáját a jövőben már egy helikopter is segíti. A csoport vasárnap egy geológiai kutatóközpontot látogattak meg Bagdad központjában. A Falugah komplexumban a múltban vegyi és biológiai fegyvereket állítottak elő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!