Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Dohányos nem kapja meg az állást

2006.08.07. 12:29
Nem sérti az esélyegyenlőségről szóló EU-szabályozást, ha egy cég nem kíván dohányosokat alkalmazni egy állásra, állapította meg az Európai Bizottság.

„Dohányosok ne jelentkezzenek!” – volt olvasható még májusban a callcentereket üzemeltető ír Dotcom Directories egyik álláshirdetésében. Az ügy miatt Catherine Stihler angol európa parlamenti képviselő kért állásfoglalást arról, nem sérti-e ez az EU antidiszkriminációról szóló szabályait.

A munkaadók elutasíthatják a dohányosok jelentkezését egy állásra, válaszolta levelében az Európai Biztottság szociális és munkaügyi biztosa. A cseh Vladimir Spidla érvelése szerint az unió esélyegyenlőségről szóló szabályai egyebek mellett a faji hovatartozás, nemzetiség, kor, fogyatékosság, szexuális hovatartozás vagy vallási meggyőződés alapján való hátrányos megkülönböztetést tiltják a munkahelyeken.


A biztos szerint a dohányosok kizárása egy meghirdetett állásból nem sorolható egyik kategóriába sem, így ez nem sérti a vonatkozó szabályokat.

Spidla állásfoglalását szombaton az Európai Bizottság is megerősítette. A határozat értelmében ha egy cég nem akar dohányosokat alkalmazni, ezt nyíltan közzéteheti az álláshirdetésben.