Történelmi ítélet dohánygyárak ellen

2000.07.15. 02:14
A történelem eddigi legnagyobb összegű egyedi kártérítését ítélte meg egy floridai bíróság a dohánygyártók ellen, a 700 ezer beteg dohányos nevében indított perben. Az amerikai esküdtszék csaknem 145 milliárd dollár kifizetésére kötelezte az érintett gyárakat, köztük olyan cégeket, mint például a Philip Morris. A cégek várhatóan fellebbeznek, de lehet, hogy már az első fokú eljárást vezető bíró is mérsékli a kártérítés összegét.

Az ítélet egyébként csak elsőfokú, s a fellebezés szinte biztosra vehető az alperes multinacionális mamutvállalatok részéről. A Philip Morris ügyvédje, Dan Webb pedig mindehhez hozzátette: a 700 ezer felperesnek nem elég a mostani ,,gyűjtőper" megnyerése, ügyeiket egyenként is meg kell vizsgálnia a bíróságoknak, ez a procedúra pedig legalább ötven évig tart majd - a floridai törvényszékeken.

,,Ennek az ítéletnek egyetlen haszonélvezője sincs, és egyáltalán nem gyakorol semmiylen hatást a gyártókra" -jegyezte meg Webb. A Philip Morris illetékesei az ítéletet egyébként ,,illegálisnak" nevezték, és magabiztosan kijelentették, hogy a fellebbviteli fórumok meg fogják változtatni ezt az ítéletet.

A felperesek ügyvédje, Stanley Rosenblatt felháborodottan utasította vissza - a CNN szerint - ezt a jóslatot, és felhívást intézet a Geoffrey Bible-hoz, a Philip Morris vezérigazgatójához, hogy peren kívül, a másodfokú tárgyalás előtt rendezzék az ügyet egymással.

A dohányipar nem egyezkedik

A dohányipar ügyvédjei ugyanakkor úgy nyilatkoztak, hogy nincs szándékukban a peren kívüli egyezség megkötése.

A bírósági eljárás alatt öt nagy dohányipari cég tisztségviselői tettek tanúvallomást, és összességében 15,3 milliárd dollárra becsülték cégeik értékét. A felperesek szakértői szerint viszont akár 157 milliárd dollár kifizetésére is képesek volnának az érintett vállalatok.

Az esküdtek egyértelműen a felpereseknek adtak igazat, és a Philip Morrist csaknem 74 milliárd, az R.J. Reynolds Tobaccót 36 milliárd, a Brown & Williamson Tobaccót 17,6 milliárd, a Lorillard Tobaccót 16 milliárd, a Liggett csoportot pedig 790 millió dollár megfizetésére kötelezték.

Bírósági ítélet nem vihet csődbe egy vállalatot Floridában

A floridai törvények - jegyzik meg amerikai hírforrások - nem engedik meg, hogy egy bírósági ítélet csődbe vigyen egy céget. Ha ennek a veszélye fennáll, a helyi jogszabályok arra kötelezik a bírókat, hogy csökkentsék a kártérítés összegét. A felperesek egyébként máris bejelentették, hogy alkotmányossági panaszt tesznek e rendelkezések miatt.

A dohányipari szakértők szerint Florida állam legfelsőbb bírósága, vagy az USA szövetségi szintű, hasonló testülete, a Supreme Court a fellebbezésnek helyt fog adni, és túlzottnak fogja találni az elsőfokú ítélet összegét, mivel az más alkotmányos rendelkezéseket sértene meg.

Frank Amodeo, annak a három beteg dohányosnak az egyike, aki a felpereseket képviselte a bírósági procedúra idején, az ítélet elhangzása után csak ennyit mondott: mintha egy hegy szakadt volna le a vállamról". Szerinte egyébként az ítéllet tisztességes és igazságos volt.

Az ügyet tárgyaló Kaye bírónak most arról kell döntenie, hogy mérsékli-e a kártérítés összegét, s milyen eljárás vár a további perindítványokra a hasonló ügyekben.  • Tippek
  • Biztosítás