Konrád
8 °C
26 °C

Japán aggressziótól tart Dél-Korea

2006.04.25. 10:48
Japán újra meg akarja szállni Koreát, jelentette ki drámai tévébeszédében Roh Moo Hyun dél-koreai államfő. Valójában pár lakatlan szikláért folyik a verbális csata, a szimbolikus politizálás mögül gazdasági érdekek - halászati jogok és egy feltételezett gázmező feletti rendelkezési jog - sejlenek elő.

Pár tengeri sziklaszirt miatt komoly diplomáciai feszültség alakult ki Dél-korea és Japán között. Japán magának követeli a szigetország és a Koreai-félsziget között félúton levő, japánul Takeshima, koreaiul Dokdo néven emlegetett sziklákat. Roh Moo Hyun koreai államfő szerint ezzel Japán lényegében Korea kolonizálását jelentette be.

Roh elnök szerint a sziklák Korea szimbólumai, a II. világháború után elnyert függetlenség szobrai. "Gyorsan és keményen válaszolunk a provokációra, sosem adjuk fel a szigeteket, bármi legyen is ennek az ára" - jelentette ki harciasan a BBC-nek.

Roh elnök szerint Japán a II. világháborúban aggresszió útján szerezte meg a szigeteket. Azzal, hogy újra magukénak nyilvánították, a japánok valójában a koreai függetlenséget tagadták meg és kolonizáló vágyaikat fejezték ki, vélekedett.

Dél-Korea és Japán viszonyában még mindig rendezetlen a II. világháborús múlt, amikor az imperialista Japán kolonizálta a félszigetet. A koreaiak nacionalista érzelmeit könnyű feltüzelni, az sem ritka, hogy több ezren vágják le baltával saját ujjukat, csupán hogy tiltakozzanak az ellen, amikor az aktuális japán kormányfő tiszteletét teszi a háborús bűnösöknek is emléket állító Jaszukuni szentélyben.

Koizumi japán miniszterelnök - aki idén egyszer már ellátogatott a szentélybe - visszafogottabban nyilatkozott. "Hideg fejjel szeretnék rendezni a kérdést, elsősorban a japán-dél-koreai kapcsolatok fontosságát figyelembe véve" - mondta. Igaz, egy hete még hadihajók küldését fontolgatta a térségbe. Korea válaszul húsz őrnaszádot mozgósított a lakatlan sziklák védelmére.

A szimbolikus politikai vonulat mellett persze gazdasági érdekek ütközéséről van szó. A szigetek halban gazdag vizeken fekszenek, amellett feltételezések szerint nagy gázmezők húzódnak alattuk, írja a BBC.