Ágnes
-1 °C
2 °C

Magyar városnézőket állítottak elő Pozsonyban

2006.05.20. 22:11
A szlovák rendőrség szombaton Pozsonyban több személyt is lekapcsolt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy megszegtek egy helyi jogszabályt, amely foglalkozási engedélyhez köti az idegenvezetést. A koronázási dómból kiráncigált sértettek a gyanú szerint a "tiltott idegenvezetés" bűnébe estek, amikor társaiknak a műemlékekről kiselőadást tartottak.
Magyar városnéző turistákat állított elő a szlovák rendőrség szombaton Pozsonyban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy megszegtek egy helyi jogszabályt, amely foglalkozási engedélyhez köti az idegenvezetést. A magyar történelemben jelentős szerepet betöltő koronázási dómból kiráncigált, majd rendőri fogdába vitt sértettek jogsértőnek minősítik az inzultust és magyarellenes indítékot látnak a történtek mögött.

Az MTI pozsonyi tudósítójának értesülése szerint a szekszárdi Kelemen Endre Egészségügyi Szakközépiskola tanárai és diákjai szombaton a koronázó dómként ismert Szent Márton Székesegyházat tekintették meg, melynek tornyán a Szent Korona négy mázsás aranyozott másolatát Pozsony egyik régi jelképeként megőrizték, s melynek szentélyében Pázmány Péter is nyugszik.

Egy ismeretlen személyazonosságú, szlovákul beszélő férfi, aki állítólag már az Óváros utcáin is inzultálta őket, két rendőr kíséretében utánuk ment a székesegyházba, ahonnan egyiküket elvezettette, amiért az a gyanú szerint tiltott iparűzést folytatott, amikor társainak ismereteket adott át a műemlék történelmi vonatkozásairól.

Nem sokkal később, gyakorlatilag az első előállítással egyidejűleg egy másik, Győrből érkezett magyar csoport is ugyanígy járt. A csoport egyik tagját hasonló gyanú miatt egy másik járőrkocsiba tuszkolták be, egy harmadikat pedig azért állítottak elő, mert az ellenük panaszt emelő ismeretlen férfi azt állította, hogy a magyar városnéző a vita hevében meglökte őt.

Riskó Nagy László, a pozsonyi magyar nagykövetség jogsegélyt nyújtó konzulja az MTI érdeklődésére megerősítette a történteket. Tudni lehet, hogy az előállított magyarokat a rendőrőrsön hosszan megvárakoztatták, majd fogdába zárták őket és a kihallgatási jegyzőkönyv nekik kijáró példányát csak a konzul közbenjárása nyomán kapták meg. A késő délutáni órákban a gyanúsítottakat elengedték, majd visszautaztak Magyarországra. A szlovák rendőrségen egyelőre nem született döntés, hogy vádat emelnek-e ellenük.

Szlovákiában néhány éve egy olyan jogszabály van hatályban, amely szigorúan Szlovákiában megszerzett szakképesítés birtokában engedélyezi az idegenvezetést. A külföldről Pozsonyba érkező városnézők az erre rendszeresített Pozsonyi Kulturális és Tájékoztató Szolgálat (BKIS) idegenvezetőit vehetik igénybe, akik a Magyarországról érkezett városnézők tapasztatai szerint magyar vonatkozásokban nem mindig felkészültek, vagy ha mégis, a város magyar történelmi vonatkozásairól nem mindegyikük tesz említést.

A BKIS kötelékéhez tartozó pozsonyi idegenvezetőknél beszerezhető egy magyar nyelven is olvasható szórólap.
"Szívélyesen üdvözöljük Önöket Pozsonyban. Kellemes időtöltést kívánunk városunkban, egyben szeretnénk felhívni figyelmüket a következőkre: az idegenvezetés Szlovákiában engedélyhez kötött foglalkozás. Országunkban minden idegenvezető köteles egy több hónapos szaktanfolyamot elvégezni valamely, a törvény által meghatározott oktatási intézménynél.
Az idegenvezetői szaktanfolyam Pozsony esetében legalább 250 órát igényel és szigorú képesítő vizsgával végződik. Ezeket a szabályokat az Európai Unió is elismerte. Pozsony város idegenvezetőit a város címerét ábrázoló piros-fehér jelvényről ismerhetik fel. Ezért megértésüket kérjük, a város és az ország egész területén csak azok jogosultak idegenvezetésre, műemlékeink, történelmi nevezetességeink bemutatására, akik Szlovákiában nyertek szakképzést. Kérjük Önöket, szíveskedjenek betartani Szlovákia törvényeit. Érezzék jól magukat városunkban és örülünk a személyes találkozásnak egy városnézés folyamán"
- áll a "Pozsony város idegenvezetői" által jegyzett szórólapon.

Az MTI nem megerősített értesülése szerint a magyarországi városnézőkre rendőröket szabadító férfi ilyen jelvényt viselt. " Radnóti Gábor, a kora esti órákban már Magyarországon tartózkodó szekszárdi csoport vezetője az MTI pozsonyi tudósítójának telefonon nyilatkozva azt mondta: "Azt hiszem, mindnyájunk nevében rendkívül kellemetlen meglepetésnek minősíthetem a történteket. Ami történt, azt jogsértőnek tartjuk és nem gondoljuk azt, hogy ilyesmi az Európai Unió bármelyik országában megtörténhet."

A magyar turisták közelében nézelődő japán, angol és német csoportok saját nyelvükön, saját idegenvezetőik kíséretében tekintették meg a várost, de ez senkinek nem szúrt szemet, mondta Radnóti Gábor.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft