Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Újabb brit kormánytagok mondtak le

2003.03.18. 15:02
Kedden újabb két kormánytag mondott le Nagy-Britanniában az új ENSZ-határozat nélküli háború ellen tiltakozva. Fél napon belül ez volt a harmadik ilyen bejelentés a brit kormányban. Elemzők szerint azonban Robin Cook volt külügyminiszter távozása árthat a legtöbbet Tony Blairnek.
Kedd délben John Denham, a belügyminisztérium államtitkára - rangban a második embere - közölte, hogy távozik. Denham ugyanazzal érvelt, mint előtte a két másik távozó kormány-, illetve kabinettag. Nyilatkozata szerint nem tudja támogatni Nagy-Britannia részvételét az ENSZ-felhatalmazás nélküli háborúban Irak ellen. Denham előtt nem sokkal Lord Hunt of Kings Heath, az egészségügyi minisztérium államtitkára jelentette be a londoni rádióban, hogy távozik a kormányból. A főrend közölte: nem tudja elfogadni az Irak elleni, most már biztosnak látszó háborút új biztonsági tanácsi határozat nélkül.

Cook volt az első

Előzőleg a brit kabinet egyik nehézsúlyú tagja, Robin Cook volt külügyminiszter, az alsóház többségi kormánypárti frakciójának vezére jelentette be távozását a kormányból, ugyanezen okból. Cook lemondása sokkal nagyobb károkat okozhat Tony Blair miniszterelnöknek és kormányának, mint Lord Hunté és Denhamé együtt, mivel a veterán baloldali politikusnak rendkívüli befolyása van a pártban és a frakcióban.

Az alsóház álljon a sarkára

Robin Cook, aki hétfő éjjel megsemmisítő kritikát mondott a jelenlegi munkáspárti kormány iraki politikájáról, kedden a BBC-nek azt mondta: a brit parlament alsóházát gyakran éri az a vád, hogy már nem foglal el központi helyet a brit politika alakításában. - A kedd éjjel kezdődő szavazási procedúra alkalmat teremt ennek cáfolatára, ha a ház "a sarkára áll, és nem engedi a brit hadsereget egy olyan háborúba, amelyet sem Nagy-Britannia fő szövetségesei, sem lakosságának többsége nem támogat" - mondta.

Lázadás a frakcióban

Az alsóház 411 fős munkáspárti frakciója egy hónapja már fellázadt a kormány ellen, amikor a kabinet Irakról szóló elvi indítványával szemben 122 képviselő saját háborúellenes indítványt terjesztett be és szavazott meg. Ez volt a modern brit politikatörténet eddigi legnagyobb kormánypárti lázadása az alsóházban. A kedd éjjelre, szerda hajnalra várt, most már "éles" szavazáson, amelyen a hadsereg háborúba küldéséről kell voksolni, egyes várakozások szerint még nagyobb zendülés várható a Munkáspárt padsoraiban, különösen Robin Cook lemondása és nyilatkozatai után.

A parlamenti matematika szerint 165 kormánypárti képviselőnek kell a kormány ellen szavaznia ahhoz, hogy a kabinet a háborút támogató konzervatív ellenzék voksaira szoruljon, ami önmagában is erősen kikezdené a kormány státusát. Ha legalább 245 munkáspárti törvényhozó nemmel szavaz, a kormányindítvány - és ezzel valószínűleg a kormány is - megbukik, mert ebben az esetben már a tory voksok sem lennének elegendőek a többséghez.

Kedden a kormány több vezetője, köztük Jack Straw külügyminiszter és John Prescott miniszterelnök-helyettes telefonos kampányba kezdett, egyenként győzködve a munkáspárti képviselőket az "igen" voksért. Tony Blair kormányfő a frakció egészével találkozott személyesen, zárt magánmegbeszélésen a parlamentben a vita délutáni kezdete előtt.