Valér
-2 °C
0 °C

Rumsfeld bedőlt a propagandának

2002.06.13. 13:57
Semmi sem bizonyítja az al-Kaida kasmíri jelenlétét - nyilatkozta az amerikai védelmi miniszter csütörtökön. Szerdán még azzal vádolta Pakisztánt, hogy Oszama bin Laden terroristái is részt vesznek az India elleni harcokban. Pakisztáni kormányzati források szerint Rumsfeld vagy nincs tisztában a helyzettel, vagy bedőlt az indiai propagandának.
Nincs kétségem afelől, hogy Pakisztán megteszi a szükséges akciókat az al-Kaida harcosai ellen, amennyiben azok Kasmírban harcolnak - nyilatkozta a délkelet-ázsiai körúton tartózkodó Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter. Korábban Rumsfeld felvetette annak lehetőségét, hogy Pakisztán tudtával al-Kaida tagok is részt vesznek a kasmíri harcokban.

Bedőlt az indiai propagandának

Pakisztán heves tiltakozása után - kormányzati források szerint Rumsfeldet becsapta az indiai propaganda - a védelmi miniszter most látványosan megváltoztatta véleményét. Elmondása szerint semmi sem bizonyítja, hogy Oszama bin Laden mozgalmának harcosai a térségben lennének. A felvetés spekulatív, nem ellenőrizhető - nyilatkozta a BBC-nek, miután találkozott Pervez Musarraf pakisztáni elnökkel.

Feszültséget oldani jött

Rumsfeld eredetileg az India és Pakisztán közötti feszültséget enyhíteni érkezett a térségbe. Az Egyesült Államok fő aggodalma, hogy a két ország közötti háborús helyzet miatt Pakisztán nem tud elég figyelmet fordítani az al-Kaida tagjainak elfogására az afgán határ közelében. India elutasította az amerikai csapatok Kasmírba telepítését, akár az al-Kaida harcosai ellen lépnének fel, akár megfigyelői státuszuk lenne a vitatott hovatartozású területen.

Nem megfelelő helyzetismeret

A pakisztáni kormányt meglepte Rumsfeld nyilatkozata az al-Kaida kasmíri szerpvállalásáról - írja a BBC iszlámábádi tudósítója. Korábban az Egyesült Államok számos alkalommal kijelentette: nincsenek al-Kaida harcosok Kasmírban, bár India több alkalommal hivatkozott erre. Rumsfeld nyilatkozata a helyzet nem megfelelő ismeretéről tanúskodik - nyilatkozta a pakisztáni hadsereg szóvivője. Az amerikai kormányzat szeptember 11-e óta állítja: kész bármilyen eszközt bevetni az al-Kaida elleni harcban - jelentette a BBC.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!