Gusztáv
-4 °C
1 °C

Történelmi csapatkivonásra készül az Egyesült Államok

2004.02.04. 13:03
Negyvenezer amerikai katonát készül kivonni Európából a Pentagon. Az amerikaiak korábbi terveikkel ellentétben nem létesítenek új támaszpontokat Kelet-Európában sem. Németország a bázisok kiszolgálásából élő települések jövőjéért aggódik.
Harmadával készül csökkenteni Európában állomásozó csapatai létszámát az Egyesült Államok. Bár korábban a csapatok Kelet-Európába való áttelepítéséről volt szó, a "vén Európa" megbüntetéseként is értelmezhető lépés elmarad. "A kivont csapatokat az Egyesült Államokba telepítik" - nyilatkozta a Financial Timesnak egy NATO-diplomata.

Csalódhatnak az új NATO-tagok

A brit gazdasági lap értesülései szerint az amerikaiak most gyors reagálású, könnyen mozgósítható alakulatok felállítását tervezik. Ezek kisebb, ideiglenes támaszpontokat használnának, akár az újonnan csatlakozott NATO-tagállamokban is.

A Financial Times szerint a történelmi lépés - az eddigi legnagyobb európai haderőcsökkentés - nyilvánvalóan csalódást okoz majd Romániában és az amerikai támaszpont kiépítését már parlamenti határozattal is engedélyező Bulgáriában. "Egy kis bázis is lenyűgözne minket" - közölte az egyik érintett ország neve elhallgatását kérő diplomatája.

Oroszországot zavarta

Az amerikaiak keleti terjeszkedési tervei ellen Oroszország is tiltakozott - írja a gazdasági lap. Az orosz kedélyeket Colin Powell amerikai külügyminiszter nyugtatta le moszkvai látogatásán. Mint mondta, a kelet-európai bázisok semmi esetre sem Oroszország körbezárását szolgálják.

A bázisok bezárása leginkább Németországot érinti kellemetlenül. Jelenleg 119 ezer amerikai katona állomásozik Európában, ebből nyolcvanezer Németországban. "Sok múlhat az amerikaiak döntésén. Teljes falvak építették jövőjüket az amerikai hadsereg kiszolgálására. Nem lehet egyszerűen lerombolni a hatvanéves szimbiózist" - nyilatkozta a Financial Timesnak egy német diplomata.

Hivatalos titkolózás

A Pentagon egyelőre nem kívánt részleteket közölni a csapatkivonással kapcsolatban. A lap értesülései szerint a kivonást több lépcsőben valósítják meg. Az amerikai védelmi minisztérium közlése szerint a kérdésről még folyik az egyeztetés.

Az amerikai keleti terjeszkedés elmaradása a taszári bázist is érinti. A Pentagon nyolc éven át bérelte a magyar honvédségtől az ország második legfejlettebb katonai repterét is magában foglaló létesítményt, ahol 2003 végéig még folyt az iraki önkéntesek kiképzése. A honvédelmi minisztérium ez után mindenképpen meg kíván válni a bázistól.