Oszkár
20 °C
29 °C

Dózeres vérengzés Jeruzsálemben

2008.07.02. 12:08
Egy építkezésről ellopott kotrógéppel támadott a jeruzsálemi járókelőkre egy palesztin munkás. A munkagéppel végrehajtott vérengzésnek a rendőrök vetettek véget, a támadót egy szabadságon lévő katona lőtte le.

Négy ember meghalt és legkevesebb 44 ember megsebesült, köztük heten súlyosan szerdán Nyugat-Jeruzsálem belvárosában, amikor egy palesztin férfi kotrógéppel felborított több gépkocsit és két autóbuszt, valamint számos járókelőt is elgázolt, közölték a helyi biztonsági erők. A dózert a közelben lévő építkezésen használták.

Képek a támadás helyszínéről

Az ámokfutót, aki munkagépével egy közeli utcában dolgozott, egy szabadságon lévő katona lőtte agyon, írja a Jerusalem Post. Szemtanúk beszámolói szerint előtte a rendőrség elitalakulatának két tagja próbálta lefegyverezni a támadót, egyikük meg is sérült.

A hatóságok közölték, hogy a támadás terrorcselekmény volt, hangsúlyozták, hogy a 32 éves palesztin férfi, aki a munkagépet vezette kelet-jeruzsálemi lakos volt, egyébként két gyermek édesapja. Az akciót egyelőre senki sem vállalta. A Hamász szélsőséges iszlamista palesztin szervezet az izraeli agresszióra adott jogos válasznak nevezte a merényletet, de közölte, nincsenek információi az elkövetőről.

Ez volt az első palesztin merénylet Jeruzsálem nyugati felében azóta, hogy márciusban egy palesztin fegyveres megölte egy jesiva, vallási iskola nyolc diákját. Az a támadó is az Izrael által 1967-ben elfoglalt, majd annektált Kelet-Jeruzsálemből való volt.