Oszkár
20 °C
29 °C

Szarajevóban gyilkolták meg Dragan Dabicsot

2008.07.24. 11:38
Még mindig Radovan Karadzsics hétfői (vagy pénteki) elfogása a vezető témája a vezető hírügynökségeknek és a nagy lapoknak. Egyre több szó esik azonban Ratko Mladicsról, a másik szökésben lévő hágai vádlottról.

Az egyik hátborzongató részlet szerint Dragan Dabicsot, akinek a papírjait felhasználva élte életét Belgrádban Radovan Karadzsics, valójában Szarajevóban gyilkolták meg 1993-ban, írta a belgrádi Blic. (A hír más délszláv forrásokból megjelent az Index egyik blogján, a Serbia Insajdon is.)

Radovan Karadzsicsot, egyebek között, Szarajevó éveken át tartó, 12 ezer halálos áldozatot követelő ostromával is vádolják.

Mladics a nyomravezető?

A brit Daily Telegraph szerint Ratko Mladic vezette nyomra a szerb hatóságokat, így akarva elodázni saját elfogását.

A hír forrása a német szövetségi hírszerzés. Ha így lenne, az meglepő volna, mivel Mladics és Karadzsics az 1992 és 1995 közötti boszniai háború végén már beszélőviszonyban sem volt egymással. Mladics fenntartotta a kapcsolatot Belgráddal, míg Karadzsics elfordult az akkori délszláv vezetéstől, mindenekelőtt Szlobodan Milosevicstől. Nem valószínű, hogy a bujkálásuk során valamiféle közösség alakult volna ki kettejük között: Karadzsics „önerőből” bujkált, míg Mladics sokáig élvezte Belgrád hivatalos vagy félhivatalos támogatását.

Mladics nyomravezetése azért is kétséges, mert tudnia kell: Karadzsics elfogása után még nagyobb nyomás nehezedik majd Belgrádra.

Karadzsics elfogásának körülményeiről egyelőre annyit lehet tudni, hogy a fia telefonbeszélgetéseit lehallgatva akadtak a nyomára.

A nyomravezetőnek különben 5 millió dollár jutalom jár, de a jelek szerint senkinek sem jár a pénz.

Rice reméli, hogy Mladics a következő

És még mindig Mladics: Condolezza Rice amerikai külügyminiszter reménykedik abban, hogy kézre kerül végre Ratko Mladic egykori hadseregparancsnok is, közölte az MTI.

"A szerbek egy lépést tesznek, hogy lezárják múltjuk egyik szörnyű fejezetét, és csak remélem, hogy Mladic lesz a következő (letartóztatott)" - mondta Rice. Az amerikai külügyminiszter szerint Karadzic elfogása a szerbiai kormány "hatalmas akaratáról" tanúskodik, és a politikus azt reméli, hogy Belgrád törekvései felgyorsítják Szerbia közeledését az NATO-hoz és az Európai Unióhoz.

Felülvizsgálják a vádpontokat

A hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) ügyészsége közben vizsgálja, hogy módosítani kell-e Radovan Karadzic volt boszniai elnök vádiratát.

Karadzic vádirata 11 pontból áll. Először 1995 júliusában emeltek vádat a politikus ellen, és ugyanabban az évben novemberben kiterjesztették a bűnlajstromot népirtás vádjával.

Carla Del Ponte volt hágai főügyész utoljára nyolc évvel ezelőtt módosította Karadzic vádiratát, amely alapján most ítélkezni kéne a srebrenicai népirtás levezénylésével vádolt politikus felett.