Ismét fúziót tervez a Dresdner Bank

2000.06.16. 14:39
Újra próbálkozik a német bankrendszer legnagyobb ,,házasságszédelgője", a Dresdner Bank: a német bankcsoport, amely Magyarországon a BNP-Dresdner pénzintézet résztulajdonosaként van jelen, most a Commerzbankkal tervez egyesülést. A két bank együttes tőzsdei értéke mintegy 45 milliárd eurót tesz ki.

A két nagybank egyelőre csak tárgyal a fúzióról. Elhamarkodott kijelentéseket amúgy is kár lenne tenni a Dresdner elképzelései kapcsán, hiszen korábban már meghiúsult például a Deutsche Bankkal kigondolt megafúziója. Ennek eredményeként a világ legnagyobb bankja jöhetett volna létre, az összefogás kudarca után viszont távoznia kellett a Dresdner vezérének.

Így a mostani tárgyalásokat minden bizonnyal óvatosabban kezelik mind a bankvezetők, mind pedig a megfigyelők.

Fontos felhívni arra a figyelmet, hogy a német bankrendszer rendkívül széttagolt, a piaci szereplők relatíve kicsik a hagyományosan takarékos németek által befektetett és kamatoztatott óriási összegekhez képest. Ennek megfelelően rendkívül alacsonyak a kamatmarzsok (marzs: a betéti és a hitelkamatok közötti különbség, amely a bankok egyik fontos nyereségforrása).

Konszolidáció előtt a német bankrendszer

Nem valószínű egy gyors egyezség megkötése a Commerzbank és a Dresdner között
Így tehát mindenki évek óta arra vár, hogy a négy legnagyobb pénzintézet közül (Deutsche, Dresdner, HypoVereinsbank, Commerzbank) melyik kettő (három?!) lép egymással szövetségre.

Meg kell jegyezni, hogy a legutóbbi idők eredményeként jött létre maga a HypoVereinsbank is, ám ennek az egyesülésnek a példája igencsak riasztóan hatott az ágazat további konszolidációjára: kiderült, hogy nem teljesen megalapozott kalkulációkon, illetve mérlegadatokon alapult a fúzió, és a szövetkező partnerek sokáig egymás ócsárlásával foglalkoztak, ami - valljuk be - enyhén szólva rossz visszhangot váltott ki a bizalmi üzletágnak számító bankszakmában.

A Handelsblatt német gazdasági napilap értesülései szerint a most szövetséget tervező két bank vezetője, Martin Kohlhaussen (Commerzbank) és Bernd Fahrholz (Dresdner) szombaton találkozik Frankfurtban, a német pénzügyi világ központjában, hogy az egyesülés részleteiről tárgyaljanak - szakértők bevonásával.

Hónapokba telik az egyezség megkötése?

A német lap megjegyzi: szakértők szerint hosszú hónapokig is eltarthatnak a tárgyalások, s aligha valószínű egy gyors egyezség megkötése a Commerzbank és a Dresdner között.

Az összefogás mellett konkrét befektetői érdekek is állhatnak: a Dresdner legnagyobb részvényese, az Allianz biztosító egyesek szerint a Commerzbankot erősen befolyásoló, Cobra nevű társaságtól hajlandó lenne megvásárolni annak 17 százalékos Commerzbank-tulajdonrészét.

Más elemzők hozzáteszik ehhez, hogy a Commerzbank lakossági üzletága jól kiegészítené a Dresdner Bank fő erősségét, a befektetési banki tevékenységet, így a két, társulásra készülő bank remekül összeillene egymással.  • Tippek
  • Hírek