Gyerekeket ölnek a mexikói drogháborúban

2008.07.10. 15:23
Egyre több gyerek esik áldozatul az egymással háborúzó mexikói drogbandák összecsapásaiban, a fegyveres bandatagok ugyanis a korábbiaktól eltérően már egyre kevésbé ügyelnek a civilek testi épségére.

Mexikóban a korábbi évekkel ellentétben az egymással háborúzó drogbandák már egyre kevésbé figyelnek oda a civilek testi épségére, és az utóbbi időben rengeteg gyerek is áldozatul esett a lövöldözésekben. A hatóságok ugyan nem tartják pontosan számon a fiatal áldozatok számát, de helyi újságok szerint 2008-ban már csaknem ötven gyereket öltek meg a bandák tagjai, írja az AP.

Az egyik esetben Tijuana egyik rendőrtisztjére nyitottak tüzet fegyveresek, és a lövöldözésben a férfi felesége és tizenegy éves lánya is életét vesztette. Szintén ebben a városban az egyik drogbanda rálőtt egy rivális banda tagjainak gondolt házaspárra, akiknek a négy éves kisfia meghalt a támadásban. A háborúban különösen érintett és az amerikai határhoz közeli Ciudad Juárezben pedig a napokban az otthonától néhány sarokra meghalt egy huszonkét éves lány, akinek két barátját vették célba a fegyveresek.

Az időnként csatatérré változó Ciudad Juárezben a szülők már nem merik egyedül kiengedni a gyereküket az utcára. "Csak a boltba, a bankba és az iskolába megyünk" - mondta egy édesanya, aki mindenhova elkíséri tizenöt éves lányát. "Ezen kívül otthon maradunk. Egész egyszerűen nem biztonságos kimenni." A kialakult helyzeten ugyanakkor annyian háborodtak fel a városban, hogy a különböző drogbandák az elmúlt hetekben egyaránt tagadták a gyilkosságokat, és a riválisaikat vádolták a gyerekek lelövésével.

Felipe Calderon elnök 2006. decemberi hivatalba lépése után csaknem 25 ezer katonát és rendőrt vetett be a drogbandák ellen. A katonák soha nem látott mennyiségű drogot foglaltak le és számos meghatározó bandatagot letartóztattak, de az erőszak ennek ellenére folytatódott és a hadsereg bevetése óta csaknem négyezren haltak meg országszerte a droggal kapcsolatba hozható lövöldözésekben.  • Tippek
  • Árfolyam