Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Elfogták a magyar kokainbárót

2008.09.26. 13:10
Egymilliárd forint értékű drogot csempészett Magyarországra két év alatt az a bűnbanda, amelyet egy május óta tartó nyomozásban szeptember elejére számolt fel a nemzetközi és hazai hatóságokkal együttműködve a Nemzeti Nyomozó Iroda.

A hálózatot Belgiumból vezető 60 éves magyar férfi csempészeivel a Holland Antillákról Budapestre és a Balaton környékére szállított nagy mennyiségű kábítószert. A férfi nem volt ismeretlen a rendőrök előtt: a '90-es években "kokainbáróként" ismerték a magyar alvilágban.Az ügy részleteiről csütörtökön újságírók előtt számolt be Petőfi Attila, az NNI vezetője és Bucsek Gábor, a Szervezett Bűnözés Elleni főosztály vezetője.

Az NNI 2008 májusa óta nyomozott a kiterjedt szervezet után. A hálózat Belgiumban élő magyar főnöke 2006-ban alapította a bűnbandát, melynek tagjai a Holland-Antillákról Hollandián és Belgiumon keresztül Magyarországra csempésztek különböző drogokat. Az elfogott bűnözők vallomása szerint körülbelül 1 milliárd forint értékben.

A Holland-Antillákról hajón és repülőn juttatták el a kábítószereket Hollandiába, illetve Belgiumba. Ott azután gyanútlan fuvarozók és vállalkozások teherkocsijaiba rejtették a drogot, illetve drogfutárokat is alkalmaztak. A legkedveltebb módszerük az volt, hogy viszkis palackokba kis csomagokat rejtettek, általában 650 gramm, 90 százalékos tisztaságú kokainnal és arra öntötték rá az italt, de csempésztek kerékpárbelsőben és gumikesztyűben is drogot.

A Belgiumban élő magyar férfit szeptember 10-én adták ki a magyar hatóságoknak, neve egyébként ismert volt a német, Holland és belga rendőrök előtt is. Az elmúlt hónapokban 4 társát is elfogták különböző akciókban. Így például két ajkai férfit, akik gyanútlan fuvarozó vállalkozók teherautóiba csempésztek be marihuánát, amit akkor pakoltak le éppen a magyar célállomáson, mikor a rendőrök lecsaptak rájuk. A többieket szintén droggal fogták el.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, ez az akció augusztus elején, Biatorbágyon volt, mikor a nyomozók 50 ezer extasy tablettát foglaltak le egy teherautóból. A nyomozás ideje alatt végrehajtott akciókban egyébként összesen 7,5 kilogramm kokaint, 50 ezer darab extasy tablettát, 3 kilogramm speedet, 8 kilogramm marihuanát foglaltak le, összesen 206 millió forint értékben.

A Holland-Antillákon 3,5 kilogramm kokaint foglaltak le két csempésztől a Holland hatóságoknak adott magyar információk alapján, az ottani hatóságok. Petőfi Attila, az NNI vezetője azt mondta, a nyomozóiroda megváltoztatta a felderítés szempontjait és a külföldi hatóságokkal együttműködve - mint ebben az esetben is történt - azt akarják megakadályozni, hogy a drog lehetőleg ne jusson be az országba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!