Árpád
-2 °C
3 °C

Pénzbüntetéssel a drogfogyasztás ellen

2003.09.15. 17:03
A drogfogyasztást börtönnel sújtó több mint 30 éves törvény gyökeres módosítását tervezi a francia kormány. A kábítószerek egy részének fogyasztását a jogszabály pénzbírsággal sújtaná. A bíróságok már eddig is vonakodtak kiszabni az eddigi büntetéstételeket, mert így tömegesen ítélhették volna elzárásra az embereket.
Dominique Perben igazságügy-miniszter a kábítószerezést pénzbírsággal sújtandó törvénnyel kapcsolatban jelezte: egyelőre nincs végleges álláspont a kiszabandó büntetési tételek nagyságát és lépcsőzetességét illetően. Nicolas Sarkozy belügyminiszter - aki egyetértett abban, hogy alkalmi fogyasztókkal szemben nem szabad börtönbüntetést alkalmazni - 1500 euróban (közel négyszázezer forint) akarja megszabni a pénzbírság mértékét. Jean-Francois Mattei belügyminiszter kesztyűsebb kézzel kívánja kezelni a - főleg fiatal - megtévedteket: 68-135 euró közötti sávban (mintegy 17 ezer - 34 ezer forint) ajánlja megszabni a kiróható büntetés határait.

Mindenképpen büntetni

A téma szakértői és a döntéshozók között nincs vita abban, hogy a kábítószerek használatát minden esetben büntetni kell. Általános viszont az a vélemény is, hogy éppen a túl szigorú és árnyalatlan szankcionálás a legfőbb akadálya a súlyosbodó társadalmi betegség hatékony kezelésének. Az 1970 óta érvényben lévő törvény a "lágy" drognak számító marihuána alkalmi fogyasztóját ugyanúgy elzárásra utasította, mint a keményebb kábítószerek élvezőit és a drogkereskedőket. Az illetékesek körében az elmúlt évek tapasztalatai azt a nézetet erősítették meg, hogy áttörés csak a kiindulópont megváltoztatásától várható.

Enyhébb büntetések

A drogozók elleni jogi fellépés az utóbbi években - a jelenség növekedésével együtt - gyakorlatilag enyhült. A bíróságok vonakodtak kiszabni a törvényben előírt büntetési tételeket, azaz a jogszabály kontraproduktív volt. 1990-ben a drogvisszaélések miatt előállítottak 30 százalékának ügyében született érvényes bírói döntés. 2001-ben 71.667 kábítószer-fogyasztó ellen tettek rendőrségi feljelentést, s az ügyeknek nyolc százalékában hoztak elmarasztaló ítéletet.

Minden második

A kábítószer-fogyasztás feltartóztatásának új megközelítési szempontja a legfiatalabb korosztály védelme. Számos tanulmány bizonyítja, hogy két francia fiatalból legalább egy legalább egyszer már fogyasztott kannabiszt. Így érthető a bíróságok húzódozása attól, hogy fiatalkorú, alkalmi törvénysértőt börtönbe küldjenek. A jelenség társadalmi méretei viszont éppen azt igazolják, hogy a cselekmény súlyosságával arányos és következetes szankcionálás nélkül nem érhető el a trend megfordítása.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?