Tekla
8 °C
20 °C

Pénzbüntetéssel a drogfogyasztás ellen

2003.09.15. 17:03
A drogfogyasztást börtönnel sújtó több mint 30 éves törvény gyökeres módosítását tervezi a francia kormány. A kábítószerek egy részének fogyasztását a jogszabály pénzbírsággal sújtaná. A bíróságok már eddig is vonakodtak kiszabni az eddigi büntetéstételeket, mert így tömegesen ítélhették volna elzárásra az embereket.
Dominique Perben igazságügy-miniszter a kábítószerezést pénzbírsággal sújtandó törvénnyel kapcsolatban jelezte: egyelőre nincs végleges álláspont a kiszabandó büntetési tételek nagyságát és lépcsőzetességét illetően. Nicolas Sarkozy belügyminiszter - aki egyetértett abban, hogy alkalmi fogyasztókkal szemben nem szabad börtönbüntetést alkalmazni - 1500 euróban (közel négyszázezer forint) akarja megszabni a pénzbírság mértékét. Jean-Francois Mattei belügyminiszter kesztyűsebb kézzel kívánja kezelni a - főleg fiatal - megtévedteket: 68-135 euró közötti sávban (mintegy 17 ezer - 34 ezer forint) ajánlja megszabni a kiróható büntetés határait.

Mindenképpen büntetni

A téma szakértői és a döntéshozók között nincs vita abban, hogy a kábítószerek használatát minden esetben büntetni kell. Általános viszont az a vélemény is, hogy éppen a túl szigorú és árnyalatlan szankcionálás a legfőbb akadálya a súlyosbodó társadalmi betegség hatékony kezelésének. Az 1970 óta érvényben lévő törvény a "lágy" drognak számító marihuána alkalmi fogyasztóját ugyanúgy elzárásra utasította, mint a keményebb kábítószerek élvezőit és a drogkereskedőket. Az illetékesek körében az elmúlt évek tapasztalatai azt a nézetet erősítették meg, hogy áttörés csak a kiindulópont megváltoztatásától várható.

Enyhébb büntetések

A drogozók elleni jogi fellépés az utóbbi években - a jelenség növekedésével együtt - gyakorlatilag enyhült. A bíróságok vonakodtak kiszabni a törvényben előírt büntetési tételeket, azaz a jogszabály kontraproduktív volt. 1990-ben a drogvisszaélések miatt előállítottak 30 százalékának ügyében született érvényes bírói döntés. 2001-ben 71.667 kábítószer-fogyasztó ellen tettek rendőrségi feljelentést, s az ügyeknek nyolc százalékában hoztak elmarasztaló ítéletet.

Minden második

A kábítószer-fogyasztás feltartóztatásának új megközelítési szempontja a legfiatalabb korosztály védelme. Számos tanulmány bizonyítja, hogy két francia fiatalból legalább egy legalább egyszer már fogyasztott kannabiszt. Így érthető a bíróságok húzódozása attól, hogy fiatalkorú, alkalmi törvénysértőt börtönbe küldjenek. A jelenség társadalmi méretei viszont éppen azt igazolják, hogy a cselekmény súlyosságával arányos és következetes szankcionálás nélkül nem érhető el a trend megfordítása.