Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Növekvő heroinfogyasztás Magyarországon

2001.02.21. 14:16
Riasztóan nőtt a heroinfogyasztás Magyarországon - állítja egy friss ENSZ-jelentés. A Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szerv felméréséből kiderül, hogy a világban évente 400 milliárd dollár értékű kábítószer cserél gazdát - ez a világkereskedelem bevételének 8 százaléka.
A kábítószer-kereskedelem a világban 400 milliárd dollár értékben bonyolódott az elmúlt évben, ez az összeg a világkereskedelem éves bevételének mintegy 8 százalékával egyenlő - hangzott el az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szerve (INCB) szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, ahol ismertették a szervezet éves jelentését. Az MTI tudósítása szerint közölték azt is: a fejlett országok évente 120 milliárd dollárt költenek a drogfogyasztás elleni harcra.

Mi az INCB?
Az 1968 óta tevékenykedő INCB 13 tagú bizottságának célja, hogy a legális drogfogyasztást ellenőrzött keretek között tartsa, és felmérje az illegális kábítószer-fogyasztás tendenciáit a világban, illetve az egyes régiókban és országokban.

Növekvő internetes kereskedelem

Az Index által is megszerzett éves jelentés szerint a kábítószer- és gyógyszer-kereskedelem egyik kínos újdonsága, hogy a szereket, legyenek akár illegális bódítóanyagok vagy legális gyógyszerkészítmények, interneten keresztül is be lehet szerezni - mindenfajta szabályozás nélkül. A netes árusítók a legális szerek esetében sem kérnek vényt, bárki vehet szinte bármit. Ráadásul hiába próbálja egy adott ország szabályozásával letörni a jelenséget, az interneten nem sokat számítanak a ,,valós világ" rendelkezései.

Mint arról korábban hírt adtunk, Németországban nemrég el is ítéltek egy ,,internetes patikát", történetesen egy hollandot. A cég azonban viszonylag egyszerű trükkel kerüli meg az ítéletet: a vevők személyesen vagy megbízott útján veszik át a küldeményt, hisz a frankfurti bíróság mindössze a posta úton való kiszállítást tiltotta meg a Landgraafban székelő Docmorrisnak.

Egyre több nyugtatót fogyasztunk

A jelentés szerzői az egyik legfontosabb problémaként az említik, hogy növekszik a nyugtató hatású szerek fogyasztása, bár a kezelt lelki problémák ezt gyakran nem indokolják. Gyakran kezelnek ilyen, úgynevezett pszichotrop anyagokkal olyan betegeket is, akiknek problémái társadalmi okokra vezethetőek vissza. E szerek fogyasztása ráadásul egyre elfogadottabbá, megszokottabbá válik.

Eddig öt halott idén
2001-ben eddig öt ember halt meg Magyarországon kábítószer-túladagolásban. A legutolsó áldozatot tegnap találták meg; a 19 éves fiatalember túlzott heroinfogyasztás miatt halt meg Budapesten. A rendőrség tegnap éjjel elfogott három kábítószerdealert, és nem kizárt, hogy ők adtak el drogot a most elhalálozottaknak is - tájékoztatta az Indexet a BRFK szóvivője.

Magyarországon riasztó mértékben nőtt a heroinfogyasztás

A jelentésből az is kiderül, hogy Közép- és Kelet-Európa országai nemcsak tranzit-, de tárolóországként is szolgálnak a Nyugat-Európában eladott heroinnak és kokainnak. A térségben Bosznia-Hercegovina a legfontosabb tranzitország. Szintén Kelet-Európára jellemző súlyos probléma a növekvő heroinhasználat, ami egyébként a világ egészén visszaesőben van. A jelentés kiemeli, hogy Magyarországon ,,riasztó mértékben" nőtt a heroinfogyasztók száma.

Topolánszky Ákos, az Ifjúsági és Sportminisztérium helyettes államtitkára elmondta: rövidesen Magyarországon is elkészül egy, az ENSZ jelentéséhez hasonló átfogó jelentés a kábítószerek elterjedéséről és az egyes drogok használatáról.

Európa egészéről a jelentés azt a megállapítást teszi, hogy jelentősen nőtt a szintetikus anyagok - különösen az extasy - fogyasztása, és szinte bármilyen anyaghoz könnyen hozzá lehet jutni.