Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kinevették a fuldokló irakit?

2005.01.06. 10:27
Gyilkosságért ítélhetik el az amerikai hadsereg egyik őrmesterét. Tracy Perkins a vád szerint fegyverrel kényszerített két irakit arra, hogy a Tigrisbe ugorjanak. A folyó az egyik irakit elragadta, családja szerint a fiú meghalt. A hadsereg informátorai szerint életben van.

Huszonkilenc év börtönre ítélhetik Tracy Perkins őrmestert, aki három társával a vádak szerint arra kényszerített két irakit, hogy a Tigris folyóba ugorjanak. A két iraki egyike a vádak szerint belefulladt a folyóba, jelentette a BBC.

Állítólag eltemették

Marvan Fadil Haszun, az egyik ugrásra kényszerített iraki szerint a katonák fegyvert szegeztek nekik, úgy parancsoltak rájuk. Mint mondta, angolul könyörögtek életükért, de a katonák nem kegyelmeztek. Állítása szerint a katonák nevettek, amikor unokaöccsét elragadta a folyó.

Fadil megpróbálta elkapni tizenkilenc éves unokaöccse, Zaidun kezét, de ez nem sikerült neki, írja a BBC. A fiú rokonai egy fényképfelvétellel igyekeztek igazolni Zaidun halálát. A folyóból kifogott holttestet állításuk szerint eltemették.

Életben lehet

Az amerikai hadsereg vitatja a vádakat. Irene Crinton, a hadsereg bűnügyi helyszínelője szerint nem exhumálták egy holttestet sem azután, hogy a fiút rokonai, állításuk szerint eltemették. Alexander Williams százados, a katonai elhárítás tisztje szerint Zaidun csak tetette a halált. Legmegbízhatóbb informátorai szerint Zaidun még ma is életben van, jelentette a Reuters.

Ezek után könnyen lehet, hogy Perkinst felmentik a vádak alól. Ezt a lehetőséget erősíti, hogy Fadil nem tudta azonosítani Perkinst elkövetőként. Több katona vallomása szerint Perkins nem adott utasítást és nem is vett részt az irakiak folyóba taszításában.

Az esetben szintén megvádolt Jack Saville hadnagy ügyét elnapolták, hogy azt az állítólagos áldozat exhumálása után folytassák. Perkins ügyében folytatják a tárgyalást.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft