Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Élvezte a háborút a vezérkari főnök

2004.01.22. 19:28
Feltámasztotta a harcos ethoszát az afganisztáni és az iraki háború - vélekedett Peter Schoomaker. Az amerimkai szárazföldi haderő parancsnoka szerint szeptember 11. jót tett a harci morálnak.
"Hasznos" volt a háború az amerikai szárazföldi haderőnek - jelentette ki az AP-nek adott interjújában Peter Schoomaker tábornok, a hadsereg vezérkari főnöke. Az afganisztáni és az iraki háború "a harcos ethoszát" adta az amerikai katonának - vélekedett a tábornok.

Schoomaker még a 2001 szeptember 11. támadásokban is megtalálta a pozitívumot. Az Egyesült Államok elleni terrortámadások "ritka lehetőséget teremtettek" a hadsereg átalakítására. A fókuszáláshoz a terroristák támadása "még vonzerőt is adott" - mondta.

Véleménye szerint egy tétlen hadseregnek semmi értelme. "Valamire éheznünk kell, mi a francért lennénk" - fogalmazta meg egyszerű álláspontját az AP-nek.

A vezérkari főnök ugyanakkor visszautasította a háborús uszítás vádját, mondván a hadseregnek mindig harcra késznek kell lennie - írja a BBC.