Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Nyolcvanötmillió dolláros rakétakudarc

2005.02.15. 08:19
Megint csak a támadórakétát sikerült fellőniük az amerikaiaknak a rakétavédernyő tesztje során. Decemberben az elhárítórakéta "apró szoftverhibája" okozta a kudarcot, most a földi támogatórendszer mondott csődöt. Ez, a programért felelős ügynökség szerint, jó hír.

Másodszor is kudarcot vallott az Egyesült Államok új rakétavédelmi rendszere. A Pentagon Rakétavédelmi Ügynökségének (MDA) bejelentése szerint nem tudták megismételni a decemberi, kudarcot vallott kísérletet, mert a elhárítórakéta nem tudott elstartolni csendes-óceáni kilövőállásáról. A sikertelen kísérlet nyolcvanötmillió dollárba került.

Sikeres kudarc

A december 15-i kudarcot is az elhárítórakéta csődje okozta, védelmi tisztviselők "egészen apró szoftverhibáról" beszéltek, írja a Reuters. A mostani kudarc oka egyelőre ismeretlen, a Pentagon tájékoztatása szerint a szakértők "lázas munkával" kutatják a hibát.

Az első vizsgálatok szerint a hiba most nem a rakétában, hanem a földi támogatórendszerben volt. Ez Rick Lehner MDA-szóvivő szerint "jó hír a program szempontjából", írja a Reuters. "Semmi jele annak, hogy bármi baja is lenne az elhárítórakétának", mondta Lehner.

Részben jó

A kudarc azonban újabb fricska Bush elnöknek, aki 2004 végén már teljes üzembe szerette volna helyezni a rakétavédernyőt. Henry Obering, az MDA igazgatója szerint a rendszer "részlegesen" működőképes is, a ballisztikus rakéták ellen annak ellenére is némi védelmet nyújt, hogy kilenc nagy tesztből négy teljes kudarccal zárult.

John Isaacs, az Élhető Világ Tanácsa nevű szakértői testület elnöke szerint azonban az újabb kudarc is azt bizonyítja, hogy a rendszer még nem áll készen a bevetésre, írja a Reuters. "Az elhárítórakétát még sosem tesztelték elhárítóként. Olyan ez, mintha Henry Ford próbavezetés nélkül kezdte volna árusítani autóit", vélekedett David Wright, az Aggódó Tudósok Szövetségének vezetője is.

Támadni jól tudnak

Az MDA mindeközben a teszt megismétlésére készül. Lehner szerint egyelőre még nem döntötték el, hogy a most kudarcot vallott kísérletet ismételjék meg, vagy az eredetileg tervezett áprilisi teszttel haladjanak tovább. Elmondása szerint a tesztben használt támadórakéta előkészítése hatvan napot venne igénybe.

A támadórakéta, ahogy az eddigi tesztek során, most is sikerrel startolt, tette hozzá a szóvivő.