Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Rendőrségi halálkommandók a brazil nyomornegyedekben

2003.10.06. 16:15
Halálkommandókkal tart rendet a brazil nagyvárosok nyomortelepein a rendőrség. Emberjogi csoportok jelentése szerint csak 1999-ben tizennégyezer áldozata volt a rendőri terrornak. A kérdés nélkül lövő járőrök áldozatainak nagy része ártatlan vagy kisstílű tolvaj. Az ügyben már az ENSZ is vizsgálódik.
Elítélően nyilatkozott a brazil rendőrség helyzetéről Asma Jahangir, a rendőrségi túlkapásokat vizsgáló ENSZ-megbízott Rio de Janeiróban, jelentette a BBC. A különmegbízott brazil emberjogi csoportok vészjelzései nyomán kezdett vizsgálatba.

Kérdés nélkül lőnek

A jogvédők elmondása szerint a rendőrség halálkommandókkal tart rendet a nagyvárosok lepusztult nyomortelepein, írja a BBC. A favellákban közösen járőröznek rendőrök és polgárőrök. Módszereikre jellemző, hogy általában kérdés nélkül lőnek, állítják az emberjogi szervezetek.

Az áldozatok - a jogvédők becslése szerint csak 1999-ben tizennégyezer halottja volt a halálkommandók akcióinak - nagy része így ártatlan járókelő, szemtanú vagy pitiáner tolvaj, írja a BBC. A rendőrség ugyan pár esetben nyomozást indít, a felelősök azonban rendre büntetlenül megússzák a gyilkosságokat, állítják a jogvédők.

"Nincs igazság"

Jahangir asszony hasonlóan sötét képet festett, Brazíliát Kongóhoz hasonlította. "Azonban míg Kongóban polgárháború dúl, Brazília demokrácia. Mégis, itt még nyomorultabb, szomorúbb a helyzet. Nincs igazság" - jelentette ki két favella meglátogatása után. A nyomortelepeken húsz, gyermekét rendőrségi kivégzések, lövöldözések során elvesztett anyával beszélt.

A megbízott szerint Lula elnök kormánya ugyan kísérletet tett a helyzet javítására, valójában azonban a rendőrségi struktúra teljes reformjára lenne szükség, írja a BBC. Jahangir asszony szerdán tér vissza Genfbe, hogy három-hat hónapon belül írásban is megtegye jelentését.