Emőke
-4 °C
9 °C

Bosszút állnak a brazil halálkommandók?

2003.10.12. 20:25
Két héten belül a brazil rendőrségi halálkommandókat vizsgáló ENSZ-megbízott két tanúját is lelőtték. A rejtélyes gyilkosságokat a brazil emberjogi szervezetek szerint a halálkommandók hajtották végre. Az ország emberjogi hivatalának vezetője szerint az alakulatok "érintehtetlenségüket" próbálják bizonyítani.
Lelőtték a brazil rendőrségi halálkommandók tevékenységét vizsgáló ENSZ-megbízott egyik tanúját - jelentette a BBC. Asma Jahangir a múlt csütörtökön számolt be a brazil igazságszolgáltatás "borzalmas" helyzetéről.

Önbíráskodó rendőrök

A különmegbízott igazoltnak látta a brazil emeberjogi szervezetek rendőrségi halálkommandókról szóló beszámolóját. Jahangir több tanút is kihallgatott, köztük a 26 éves Gerson Jesus Bispót is.

Bispo elmondása szerint bátyját rendőrségi halálkommandók végezték ki.

Két tanút már meggyilkoltak

Bispót csütörtökön lelőtte egy álarcos motoros Santo Antonio de Jesusban, Sao Paolótól 1400 kilométerre. Emberjogi csoportok szerint a gyilkosság a halálkommandók műve - írja a BBC.

"Bispót azért ölték meg, mert vallomást tett a Bahia államban aktív halálkommandókról" - nyilatkozta a brit hírügynökségnek Sandra Carvalho, a Global Justice Center brazil emberjogi szervezet képviselője. A gyilkosság a brazil szövetségi emberjogi hivatal elnöke, Nilmario Miranda szerint is "nyílt kihívás az érinthetetlenségüket bizonyítani akaró" halálkommandók részéről.

Két héttel ezelőtt a 24 lves Flavio Manoel da Silvát is lelőtték, szintén Bahia államban - írja a BBC. Silva pár nappal a gyilkosság előtt vallott a halálkommandókról az ENSZ-megbízottnak.