Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Rabszolgamunka a dubaji építkezéseken

2005.02.10. 23:58
Elrettentő leírást közölt a BBC azokról a munkásokról, akik a rohamosan fejlődő Dubaj hatalmas épitkezésein dolgoznak. A huszonnégyórás szakadatlan munkát bevándorlókkal végeztetik, akik sokszor több hónapig nem kapnak fizetést.
Dubaj egyike azon helyeknek, ahol a világ legmagasabb és leglátványosabb felhőkarcolóit építik, a távol-keleti városban húzták fel az első hétcsillagos hotelt is. A szép képet torzítja, hogy az építtető cégek a vendégmunkásokat szinte rabszolgasorban tartják. Dubaj évente munkások és villanyszerelők ezreit csalogatja a helyi építkezésekre. A csalogatás fő mozgatórugója a pénz. Az állásajánlatokban az építő cégek többszörös fizetést ígérnek a külföldi munkásoknak, mint amit otthon tudnának megkeresni.

Dubai Az egyik huszonötéves építési munkás felakasztotta magát kilátástalan helyzete miatt. Az öngyilkos fiatal Dél-Ázsiából jött, mint sok más kollégája is. Arumugam Venkatesan Indiában találta ezt a munkát egy állásközvetítőn keresztül.

Nem minden arany, ami fénylik

A lelkes külföldi dolgozókat megérkezésük után éri az első meglepetés. A szállás inkább hasonlít egy menedékhelyre, mint egy nehéz fizikai munkát végző alkalmazott előre biztosított otthonára. A nyolc fős alvóhelyeken tizenketten vannak, a szekrényekbe szorított tusolókat sokszor huszonöt ember használja.

A BBC-n az öngyilkos férfi egyik kollégája számol be saját tapasztalatairól. Elmondása szerint, ő tavaly augusztus óta nem kapta meg a fizetését. A cégek, hogy maguknál tartsák az olcsó munkaerőt, a szerződéskötésnél elveszik a munkások útlevelét is, így képtelenek elhagyni az országot.

Az öngyilkosság a kiút?

Venkatesan kilátástalan jövője miatt akasztotta fel magát szobájában. A fiatal indiai hatfős családjának volt a kenyérkeresője, de elmaradt fizetése miatt képtelen volt törleszteni banki hiteleit.

Dubai A Venkatesat is alkalmazó építési vállalat elnöke szerint a problémákat az okozhatja, hogy a vállalat komoly pénzügyi krízisen esett át az elmúlt fél évben. A menedzser elmondása szerint, a vállalat megígérte a dolgozóknak, hogy megkapják fizetésüket. A múlt hónapban kéthavi bért is ígértek a munkásoknak.

Szálka a szemben

A cégvezető elismerte, hogy a helyi szokások miatt minden alkalmazott útlevelét maguknál tartják. "Ellene vagyunk bármiféle rabszolgamunkának. Tudok magának mutatni dokumentumokat, amik kellően részletezik a munkafeltételeket, mielőtt bárki aláírna velünk szerződést" - jelentette ki Regis Johns a BBC tudósítójának.