Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Dugódíj New York belvárosában is?

2007.04.23. 17:28
A londoni példa alapján a New York-i városvezetés is autóbehajtási díj bevezetését tervezi. Az intézkedéssel a 8 milliós metropoliszban gyakori közlekedési káoszt kívánják felszámolni.

A londonihoz hasonló dugódíjat vezetnének be New Yorkban is. Michael Bloomberg polgármester javaslata szerint a centrumba tartó autósoknak napi 6 dolláros (mintegy ezer forintos) díjat kellene fizetniük reggel 6 és este 6 óra között. A taxisok és a város közepén átvezető autópályák használói mentesülnének a díj befizetése alól. Bloomberg egyelőre három éves próbaidőre vezetné be a díjat, a befolyó összeget pedig a tömegközlekedés fejlesztésére fordítaná.


New York-i dugó (Forrás: Gotham Gazette)

A javaslat egyébként egy 127 pontból álló terv része, melynek célja, hogy a városban 2030-ig 30 százalékkal csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása. A hosszú távú cél, hogy New York legyen Amerika leginkább környezetbarát települése.

A polgármesteri hivatal megbízásából készült hatástanulmány szerint az intézkedés következtében 12 százalékkal csökkenne a forgalom Manhattanben, ahol rendszeresek a dugók és túlterhelt a metróhálózat. A közlekedési káosz a jövőben ráadásul tovább fokozódhat, ugyanis szakértők szerint a következő 20 évben 1 millió fővel nőhet New York lakossága.

Londonban 2003-ban vetettek ki behajtási díjat a belvárosba tartó autósokra. Ennek következtében Nagy-Britannia fővárosában 15-20 százalékkal csökkent a forgalom. A dugódíjat idén februárban az autósok tiltakozása ellenére 8-ról 12 fontra (2900 forintról 4300-ra) emelték, a dugó ellen védett területet pedig kétszeresére növelték.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?