Vilhelmina
12 °C
28 °C

Dugódíj New York belvárosában is?

2007.04.23. 17:28
A londoni példa alapján a New York-i városvezetés is autóbehajtási díj bevezetését tervezi. Az intézkedéssel a 8 milliós metropoliszban gyakori közlekedési káoszt kívánják felszámolni.

A londonihoz hasonló dugódíjat vezetnének be New Yorkban is. Michael Bloomberg polgármester javaslata szerint a centrumba tartó autósoknak napi 6 dolláros (mintegy ezer forintos) díjat kellene fizetniük reggel 6 és este 6 óra között. A taxisok és a város közepén átvezető autópályák használói mentesülnének a díj befizetése alól. Bloomberg egyelőre három éves próbaidőre vezetné be a díjat, a befolyó összeget pedig a tömegközlekedés fejlesztésére fordítaná.


New York-i dugó (Forrás: Gotham Gazette)

A javaslat egyébként egy 127 pontból álló terv része, melynek célja, hogy a városban 2030-ig 30 százalékkal csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása. A hosszú távú cél, hogy New York legyen Amerika leginkább környezetbarát települése.

A polgármesteri hivatal megbízásából készült hatástanulmány szerint az intézkedés következtében 12 százalékkal csökkenne a forgalom Manhattanben, ahol rendszeresek a dugók és túlterhelt a metróhálózat. A közlekedési káosz a jövőben ráadásul tovább fokozódhat, ugyanis szakértők szerint a következő 20 évben 1 millió fővel nőhet New York lakossága.

Londonban 2003-ban vetettek ki behajtási díjat a belvárosba tartó autósokra. Ennek következtében Nagy-Britannia fővárosában 15-20 százalékkal csökkent a forgalom. A dugódíjat idén februárban az autósok tiltakozása ellenére 8-ról 12 fontra (2900 forintról 4300-ra) emelték, a dugó ellen védett területet pedig kétszeresére növelték.