Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Fegyvergyárak vesztegették meg az amerikai képviselőt

2005.11.29. 17:56
Állami megrendelésekért cserébe 2,4 millió dollárral vesztegettek meg fegyvergyártók egy republikánus kongresszusi képviselőt. A vietnami veterán Randy "Herceg" Cunningham több havi tagadás után kedden lemondott mandátumáról.

Több havi tagadás után kedden beismerte bűnösségét és lemondott mandátumáról a kaliforniai San Diego kongresszusi képviselője, jelentette az AP. A republikánus párti Randy "Herceg" Cunningham 2,4 millió dollár (mintegy félmilliárd forint) kenőpénzt fogadott el fegyvergyáraktól "szívességek", leginkább állami megrendelések fejében.

"Az az igazság, hogy megsértettem a törvényt" - ismerte el a Cunningham. "Az életemben voltmár nagy öröm és nagy félelem. Most már a nagy szégyen is a része" - mondta el az AP-nek a vietnami háborús veterán vadászpilóta. "Meg nem történtté már nem tehetem, de megpróbálhatom jóvátenni" - tette hozzá.

"Ennél azért több kell" - reagált Cunningham nyilatkozatára az ügyében eljáró szövetségi ügyész. A republikánus képviselő együttműködéséről biztosította Phillip Halpern ügyészt, írja az AP.

Cunningham írásos vallomásban ismerte el bűnösségét. Az ügyészség szerint a képviselő egymillió dollárt csekken, a fennmaradó 1,4 milliót készpénzben, antikvitásban, perzsa szönyegben, bútorban, nyaralásokban és jachtklub-belépőkben kapta.

A nyomozók gyanúja akkor terelődött Cunninghamre, amikor egy fegyverkereskedő, Michael Wade 1 675 000 dollárért vette meg a képviselő Del Mar-i házát, amit egy évvel később hétszázezer dolláros veszteséggel adott el - pedig Kaliforniában dübörög az ingatlanpiac. A nyomozás ténye júliusban került nyilvánosságra, Cunningham ekkor ugyan még tagadta bűnösségét, de már jelezte, hogy nem kíván újra indulni képviselői helyéért.

Cunningham megüresedett helyére Arnold Schwarzenegger tizennégy napon belül írja ki a választásokat, amiket legkésőbb százhúsz nappal később le is kell bonyolítani.