Blanka, Bianka
10 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Bunyó a dumában

2003.02.07. 20:37
Összeverekedett pénteken két képviselő az orosz törvényhozás alsóházában, az állami dumában. Ez nem az első ilyes eset az orosz parlamentben, de a pofonok most nem egy kiélezett vita hevében csattantak el, hanem egy kommunista képviselő pártelnökét ért sérelmet akart megtorolni.
Alekszandr Fedulov felszólalásában a duma etikai bizottságát bírálta, amely szerinte túl elnéző számos képviselő, köztük Gennagyij Zjuganov kommunista pártvezér botrányos megnyilatkozásaival szemben. A honatya trágár megjegyzéseket engedett meg magának, Zjuganovot például "politikai prostituáltnak" nevezte.

Gennagyij Szeleznyov házelnök ki is használta az orosz házszabály lehetőségét, és javasolta, hogy sújtsák egynapos szilenciummal a renitens képviselőt, amit meg is szavazott a duma többsége. Ettől azonban nem nyugodtak meg a kedélyek: a duma egyik botrányhőse - a hasonló szómegvonással már többször megbüntetett - Vaszilij Sandibin tettlegességgel védte meg pártelnöke becsületét: mosolyogva Fedulovhoz lépett, és ököllel megütötte a képviselőt. A független honatya sem volt rest védekezni: Sandibint és Fedulovot képviselőtársaiknak kellett szétválasztaniuk.

A duma egyébként csütörtökön fogadta el végső olvasatban az orosz nyelvtörvényt, amelyik megtiltja a trágár beszédet a nyilvánosság előtt.