Géza
-11 °C
-4 °C

Dumaválasztás: kevesebb kommunista, több nacionalista

2003.12.08. 06:51
Az orosz szavazók zömmel a Vlagyimir Putyin elnök holdudvarához tartozó pártokat támogatták a parlamenti választáson, míg a kommunistákat leszavazták. A nacionalista pártok előretörése mellett a dumaválasztás a liberális mozgalom vereségét hozta.
A 450 alsóházi mandátum felét pártlistákon, másik felét egyéni választókörzetekben lehetett elnyerni. A listás szavazatok csaknem 77 százalékának összeszámlálása után a Putyin nevével összeforrt Egységes Oroszország 36,7 százalékkal (118 mandátum) állt az élen. A kommunista párt alaposan visszaesett, és csak 12,9 százalékra (41 mandátum) számíthat.

Zsirinovszkij be, liberálisok ki

Tekintse meg képeinket a szavazásról.
Az ultranacionalista Vlagyimir Zsirinovszkij vezette LDPR (amelynek sok tiltakozó szavazat begyűjtését tulajdonítják) 12,1 százalékra (39 mandátum) tehet szert, nem sokkal maradva el a kommunistáktól. Zsirinovszkij még vasárnap éjjel bejelentette, hogy csak az Egységes Oroszországgal tudja elképzelni az együttműködést a dumában.

A két liberális párt, a Jabloko és a Jobboldali Erők Szövetsége nem érte el a dumába való listás bejutást garantáló ötszázalékos küszöböt.

A Kreml a Szovjetunió 1991-es széthullása óta első ízben egyértelmű többségre támaszkodhat a parlamentben. Az Egységes Oroszország és az LDPR mellett Putyin harmadik pillérként építhet az alig néhány hónapja létrehozott baloldali-hazafias Haza tömbre, amely 8,8 százalékot (27 mandátum) szerezhet, látványosan szippantva el a kommunista voksok jó részét. A Kremlhez közeli pártok és az ellenzéki kommunisták egyaránt nemzeti-hazafias ideológiai alapon állnak.

Putyin a legesélyesebb márciusban

A Putyint támogató tábor rendelkezhet az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többséggel, és az elnök márciusi újraválasztása biztosra vehető. Az egyéni választókörzetekben szintén jócskán nőtt a különbség az Egységes Oroszország és a kommunista párt között: szakértők szerint a Kreml-párt elérheti a száz egyéni mandátumot.

A részvételi arány meghaladta az 50 százalékot, de elmarad az négy évvel ezelőtti 62 százaléktól - ismerte el a központi választási bizottság elnöke. A bizottságnak nincs tudomása olyan szabálysértésről, amely kétségbe vonhatja a szavazás eredményét - mondta Alekszandr Vesnyjakov. A moszkvai polgármester-választáson a hivatalban lévő Jurij Luzskov fölényesen vezetett.