Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Meleg vezére lehet a brit konzervatívoknak

2005.06.10. 16:12
A liberálisok és a fiatalok felé nyitna Alan Duncan. A vállaltan homoszexuális Duncan szerint semmi sem szimbolizálná jobban a párt toleránsabbá válását megválasztásánál. Eddig egy ellenfele jelentkezett, a jobboldali szárnyhoz tartozó Sir Malcolm Rifkind.

Nyíltan megpályázta a brit Konzervatív Párt megüresedő elnöki tisztét, egyben a párt miniszterelnök-jelöltségét Alan Duncan, írja a Daily Telegraph. A negyvennyolc éves, vállaltan homoszexuális politikus szerint megválasztásánál jobban semmi sem szimbolizálhatná a Konzervatív Párt gyökeres megváltozását.

Elvesztett nemzedék

Duncan szerint a toryk az elmúlt húsz évben egy teljes generációt szigeteltek el maguktól. Mint pénteki - már az elnökválasztási kampányát megnyitó - beszédében mondta, "nem lehet eléggé eltúlozni", hogy a 35 éven aluli korosztály mennyire elfordult a konzervatívoktól, jelentette az MTI.

Duncan gazdasági és társadalmi kérdésekben is határozottan liberális. Ez utóbbi miatt kicsit a párt szélére is esik, a Telegraph szerint valószínűleg pillanatnyilag nincs is kellő támogatottsága az elnökség elnyeréséhez. Ismerői szerint ugyanakkor a politikus remekül kezeli a médiát, nem járatta le magát bukott konzervatív kormányokban, és negyvennyolcévesen minden lehetséges riválisánál fiatalabb.

Ráhajtana a liberálisokra

Duncan ráadásul arra is alkalmas lehet, hogy a Munkáspártból kiábrándult, és jobb híján a társadalmi kérdésekben liberális, gazdaságpolitikájában erősen baloldali Liberális Demokrata pártot választókat is meghódíthatja a konzervatívok számára, ahogy megállíthatja a liberális toryk elvándorlását is.

Duncan megválasztása annyiban sikert hozhat a toryknak, hogy a pártnak nincs jobboldali alternatívája, így szavazatokat leginkább a Munkáspárttól és a Liberális Demokratáktól szerezhet. Előbbiek megnyeréséhez liberális gazdaságpolitika, utóbbiak meghódításához liberális társadalompolitika kellhet.

A hagyományőrzők is készülnek

A párt elnökségéért eddig egyetlen riválisa jelentkezett hivatalosan. Sir Malcolm Rifkind több konzervatív kormányban is miniszter volt, a védelmi tárca vezetése után legutóbb külügyminiszterként dolgozott. Rifkind a konzervatívok jobbszárnyához áll közel.

Többen jelezték még esetleges indulási szándékukat, közülük David Davis és Kenneth Clarke számít esélyes pályázónak. Clarke, egykori pénzügyminiszterként a szabadpiaci kapitalizmus lelkes híve, és társadalmi kérdésekben is mérsékeltnek számít. David Davis közelebb áll a párt hagyományos rendpárti irányvonalához, és gazdasági kérdésekben is etatistább.