Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Malíkova: Duray mondjon le!

2002.05.13. 15:53
Duray Miklós elleni fegyelmi vizsgálat megindítása mellett döntött hétfőn a szlovák törvényhozás mandátumvizsgáló-és fegyelmi bizottsága. Durayt várhatóan felszólítják a mandátumáról való lemondásra. Anna Malíkova testével akarja védelmezni a törvényhozás "szent felségterületét" a magyar politikustól.
Duraynak egyebek között azt vetik a szemére, hogy a magyarországi választások második fordulója előtt részt vett és beszédet mondott a Fidesz budapesti nagygyűlésén.

Malíkova: mondjon le!

Duray ellen a magyarellenes kirohanásairól elhíresült Anna Malíková pártja, az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) kezdeményezett bizottsági vizsgálatot, mondván: a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) ügyvezető alelnöke köteles visszaadni a képviselői mandátumát, mert közszerepléseivel megszegte a képviselői esküjét. Duray Miklós ellen az SNS az idén egyszer már azonos lépést kezdeményezett a bizottságnál. Malíkováék akkor azt kifogásolták, hogy Duray a szlovák parlament képviselőjeként magyarigazolványt kért. Az akkori vizsgálatnak nem volt érdemi következménye.

Nem köteles lemondani

Bárdos Gyula, az MKP parlamenti frakcióvezetője, a hétfőn ülésező bizottság egyetlen magyar tagja az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az SNS mostani kezdeményezésének egyedül az lehet a következménye, hogy a vizsgálat után a bizottság ajánlást tehet, miszerint a parlament plénuma mandátumának visszaadására szólíthatja fel a képviselőt, aki azonban ennek nem köteles eleget tenni. A bizottság hétfői döntése ellen csupán Bárdos Gyula és Peter Tatár, a Polgári Konzervatív Párt képviselője szavazott.

Szent szlovák felségterület

Megfigyelők szerint az SNS ezzel a lépésével is csak a közelgő választásokat megelőző riadalmában cselekszik, s mert támogatókat egyedül magyarellenes fellépésektől remélhet, szerény esélyei ismeretében mindent elkövet azért, hogy ott legyen a következő parlamentben. Ugyanez a körülmény indokolja, hogy a szlovák törvényhozás kedden kezdődő ülésszaka előtt Malíková a parlament kapujában a saját testével akarja útját állni Duray Miklósnak, akinek szerinte "nincs joga belépni a szlovák törvényhozás szent felségterületére". Az MTI úgy tudja: Duray Miklós ahogy eddig, úgy a jövőben sem kíván lemondani mandátumáról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!