Valér
-2 °C
0 °C

Leláncolták Duray székét a szlovák törvényhozásban

2002.05.14. 14:57
Leláncolták Duray Miklós parlamenti székét a Szlovák Nemzeti Párt képviselői kedden. A szélsőséges párt elnöke hétfőn Duray lemondását követelte képviselői mandátumáról. Bugár Béla tiltakozásul látványosan beleült Duray leláncolt képviselői székébe.
Leláncolták Duray Miklós parlamenti székét kedden az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) képviselői. A szélsőjobboldali párt szerint a Magyar Koalíció Pártja (MKP) vezető politikusának nincs keresnivalója a szlovák törvényhozásban, mert közszereplést vállalt a Fidesz második forduló előtti budapesti nagygyűlésén.

Sovinisztáknak belépni tilos

A magyarellenes ellenzéki párt képviselői - előzetes bejelentésüknek megfelelően - a parlament ajtajában akarták megakadályozni Duray belépését az épületbe. Duray mégis bejutott, de székét leláncolva találta, asztalán pedig az a felirat várta, hogy "Magyar sovinisztáknak a szlovák parlamentbe belépni tilos. A Te parlamented Budapesten van".

Látványos tiltakozás

Bugár Béla, az MKP elnöke, a szlovák törvényhozás elnöke úgy reagált a nacionalista szlovák erő akciójára, hogy egy rövid időre látványosan beleült Duray Miklós leláncolt képviselői székébe. Hétfőn fegyelmi vizsgálat indításáról határozott Duray ellen a szlovák parlament mandátumvizsgáló- és fegyelmi bizottsága.

A vizsgálat elrendelését szintén az SNS kezdeményezte, melynek elnöke Anna Malíková testével akarta útját állni Duraynak, nehogy bejuthasson a szlovák törvényhozás "szent felségterületére". Malíková Duray lemondását követeli, mert véleménye szerint budapesti szerepvállalásával megszegte a képviselői esküjét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!