Valér
-1 °C
0 °C

A politikai bűnöst ismerjük

2006.09.01. 12:56
Magyarországon fakadt ki a szlovákiai történések miatt Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) ügyvezető alelnöke. Szerinte az erőszakot csak hatalmi erővel lehet letörni.

Duray Miklós, a szlovák parlamentben a Magyar Koalíció Pártjának képviselője szerint náci indíttatású a szlovákiai magyargyűlölet, melynek gerjesztője egyértelműen Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke. "A politikai bűnöst tehát ismerjük, a bűnös cselekedetek végrehajtóit nem" - húzta alá pénteki egri sajtótájékoztatóján Duray Miklós.

Úgy fogalmazott: "Szlovákiában ma polgárnak lenni is nehéz, magyarnak lenni pedig félelmetes". Veszélyesnek ítélte, hogy a szlovák kormány részben némán tűri, részben biztatja a magyarellenességet. Azt a magyarellenességet, amelynek Duray szerint nincsenek régmúlti gyökerei, egyértelműen a trianoni békeszerződés következménye. "Azóta áll mögötte politikai szervezés" - nyomatékosította az MKP képviselője, aki szerint a magyarellenesség nem a szlovák nép szívéből fakad.


Duray Miklós
"Az erőszakot csak hatalmi erővel lehet letörni, fogják el az erőszakos cselekedetek elkövetőit, és ne próbálják őket menteni és tisztára mosni. A büntetlenül hagyott erőszak további erőszakos cselekedeteket vált ki, és várhatóan hasonlóan erőszakos válaszokat is" - fogalmazott Duray Miklós, aki szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) ügyvezető alelnöke is.

Mint hozzátette: félő, hogy az erőszakhullám hullámveréssé erősödik, s a magyarokban is kiválthat egyfajta "kölcsön kenyér visszaadom" reakciót, s a folyamat könnyen kicsúszhat mindenféle ellenőrzés alól. Bár egyértelműen a jelenlegi kormányzó erők felelősségének tartja a kialakult helyzetet, arról is szólt: ebben a felelősségben része van az elmúlt nyolc év kormányzásának is.

Ebben az időszakban Szlovákiában "nem sikerült kialakítani olyan társadalmi megbékélést, ami a magyarellenességet és a nyílt erőszakot lehetetlenné tette volna. A korábbi kormánykoalíció - melynek az MKP is tagja volt - felelősségét igazolandó említette azt is, hogy a napokban épp Dzurinda korábbi kormányfő volt az ellenzője a magyarellenességet határozottan elítélni hivatott hatpárti politikai nyilatkozatnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!