Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Duray a magyarok kártalanítását követeli

2007.04.10. 11:21
A szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) frissen megválasztott alelnöke, Duray Miklós máris felvetette a magyarok és szlovákok közti egyik legkényesebb kérdést, a Benes-dekrétumok ügyét. Jóllehet csak alig néhány napja foglalta el posztját, máris az árjásítással állította párhuzamba a Benes-dekrétumokat.

Duray a Hospodarské Noviny (HN) keddi számának nyilatkozott, és ebben felvetette a Benes-dekrétumok által sújtott magyarok kártalanításának ügyét. Benes csehszlovák elnök rendeletei közvetlenül a második világháború után léptek életbe, és az 1945-ös kassai kormányprogrammal együtt rendkívül hátrányosan érintették a németeket és a magyarokat: kollektív bűnösnek mondták ki őket, megvonták állampolgárságukat, sokakat háborús bűnösként egyénileg is elítéltek.

Kitelepítés, lakosságcserére hivatkozva

A szlovák SME című lap keddi számában azt írja: a dekrétumok a háború után a szlovákiai magyar kisebbség állampolgári és tulajdonjogaiba is beavatkoztak.

A csehszlovák vezetők a dekrétumok meghozatala után, szovjet támogatással 76 ezer magyart telepítettek ki Szlovákiából 1946-47-ben. A lakosságcserének hívott program része volt 60 ezer magyarországi szlovák Felvidékre telepítése is.

Duray szerint az 1945 és 1948 időszakkal van baj

"Az 1945 és 1948 közötti időszak a probléma. A magyarokat megfosztották állampolgári jogaiktól, és bűnösnek minősítették őket, csak azért, mert magyarok. Ezt meg kell oldani" - fogalmazott Duray a HN-nek.

Duray szerint azonban a magyaroknak nem magukat kell tisztázniük, hanem a sérelmeket kell megszüntetni és kijavítani. A SME ennek kapcsán megemlíti, Durayt nemrégiben a stratégiai ügyek felügyeletével bízták meg az MKP-ban.

Anyagi kárpótlás kell

Az alelnök most azt is mondta, hogy "azokat, akiket sérelem ért, kárpótolni kell". Nemcsak jogi, hanem pénzügyi kárpótlásra van szükség sduray szerint.

Duray a zsidóellenes törvényekkel állította párhuzamba a szlovákiai magyarsággal történteket: ha azok kaptak kárpótlást, akiket az árjásítás sújtott, akkor azokat is kárpótolni kell szerinte, akiket a reszlovakizációnak vetettek alá.

A SME ennek kapcsán megemlíti, hogy az MKP új elnöke, Csáky Pál együttműködik Durayval. Csáky hosszú évek után vette át a szlovákiai magyar párt vezetését Bugár Bélától. Durayt nemrégiben a konzervatív német lap, a Die Welt forrófejű nacionalistának minősítette.