Piroska
-2 °C
5 °C

Egy sufniban kereste a piszkos bombát az FBI

2004.01.07. 18:07
Az amerikai hatóságok radiológiai terrortámadástól tartottak az év végi ünnepek alatt, és ezért több tucat szakértőt vetettek be az Egyesült Államok öt városában korszerű sugármérő műszerrel felszerelve, hogy időben figyelmeztessenek az esetleges veszélyre.
Az energiaügyi minisztérium szakértői küldetésüket álcázva különféle alkalmi ruhákban, hátizsákban, golftáskában elrejtett korszerű műszerekkel járták Washington, New York, Las Vegas, Los Angeles és Baltimore utcáit a sugárzás szintjét mérve - olvasható a The Washington Post szerdai számában.

Narancs szint

Az év végi ünnepek előtt, december 21-én az Egyesült Államokban a második legmagasabb, narancssárga kódjelű szintre emelték a terrorveszélyre intő éberséget. A hatóságok attól féltek, hogy az al-Kaida terrorhálózat tagjai úgynevezett piszkos bombával hajtanak végre terrortámadást. A hagyományos robbanóanyag és hasadóanyag keveréke nagy területen okozhat sugárszennyeződést, és óriási pánikot válthat ki.

Cókmókra bukkantak

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyik óvintézkedésként bekérte a hotelektől, autókölcsönző cégektől a szállóvendégek, illetve gépkocsit bérlők listáját, hogy a neveket összevesse számítógépes nyilvántartásával. Az energiaügyi minisztérium szakértői mindössze egyetlen sugárforrást találtak, december 29-én, aminek a híre áramütésként futott végig az egész biztonsági apparátuson, és a Fehér Házat is értesítették.

Las Vegasban a riadalmat egy kis lomtárhelyiségnél mért sugárzás okozta. Az FBI ügynökei lezárták a környéket, majd ügynökök és szakértők valóságos kis serege látott munkának. Az éppen akkor felbukkanó bérlő, egy hajléktalan a sufni lakatját féltve maga adta át a kulcsot. A tudósok robotot küldtek be az illető cókmókját tartalmazó batyuért, amelyben egy szivar nagyságú, rákkezeléshez használt rádiumkapszulát találtak. Az ötórás, feszültségteljes közjáték végén kiderült, hogy a fényes kapszulát a csavargó három éve találta, s nem is tudta, mit őriz batyujában, amelyet éjszakánként fejpárnaként használt.