Elza
-4 °C
4 °C

Huszein újraindíthatta volna nukleáris programját

2003.06.26. 01:14
Tömegpusztító fegyvert nem, de egy nukleáris fegyverprogram gyors és hatékony beindításához szükséges eszközöket valóban találtak az amerikaiak Irakban.
A CIA munkatársai olyan tervekre és alkatrészekre bukkantak Bagdadban, amelyek arra utalnak, hogy Szaddám Huszein képes lett volna újraindítani az első öbölháború előtt elkezdett nukleáris fegyverprogramját - értesült a CNN.

A hírszerzőket egy iraki tudós, Mahdi Obeidi a Szaddám által "nukláris mudzsahedeknek" nevezett csoport egykori munkatársa vezette háza kertjébe, ahol egy rózsabokor alatt elásott hordóban urándúsításhoz használatos centrifuga terveire és különböző alkatrészeire találtak. Obeidi elmondta: a hordót 12 évvel ezelőtt Huszein fia Kuszaj és veje Kamel utasítására kellett elásnia és őriznie.

Át akarták verni az ellenőröket

Az NBC-nek nyilatkozó tisztségviselők óvtak a lelet túlértékelésétől. Rámutattak: mindez továbbra sem bizonyítja, hogy tömegpusztító fegyverek voltak Irak birtokában. A megtalált tervek az első öbölháború előtti időkből származnak, amikor Huszein még sokkal lendületesebben törekedett tömegpusztító fegyverek beszerzésére.

A hordó és tartalma ugyanakkor bizonyíték lehet arra, hogy Huszein nukleáris fegyver alkotóelemeinek előállítására alkalmas berendezéseket rejtegetett az ENSZ fegyverzetellenőrei elől, és újraindíthatta volna nukleáris fegyverprogramját az ellenőrök távozását követően.

Figyel a többi tudós

Richard Butler, az ENSZ fegyverzetellenőrző missziójának egykori vezetője úgy nyilatkozott, hogy a legkevésbé sem lepte meg a jelentés. "Szaddám korábbi terveit már egy évtizede ismerjük - mondta."

Butler jelezte: az urándúsító rendszer most felfedezett elemei arra utalnak, hogy Irak még messze volt működő atomfegyver előállításától. Szakértők szerint ugyanakkor a hordó tartalma több évet és sok százmillió dollárt takarított volna meg a rezsimnek fegyverprogramja újraindítása esetén.

Obeidi úgy nyilatkozott a CNN-nek, hogy sok iraki tudós kiséri figyelemmel sorsát és úgy vélte, ha látják, hogy biztonságban van, egyre többen állhatnak elő az egykori fegyverprogramok részleteivel.