Valér
-2 °C
0 °C

A hollandok nemet mondanának

2002.12.16. 08:28
A hollandok kétharmada szavazna nemmel az Európai Unió bővítésére, ha a kérdésről népszavazást tartanának. A hollandok nem teljes egészében utasítják el a bővítési folyamatot, csak túl gyorsnak gondolják a kelet-európai országok felvételét. Magyarországot mindenesetre kedvelik.
A hollandok több mint kétharmada, 68 százaléka nemmel szavazna arról, hogy 2004-ben tíz új tagállammal bővítsék az Európai Uniót, ha a kérdésben most tartanának népszavazást. A holland külügyminisztérium a koppenhágai csúcstalálkozó hetében végeztetett közvélemény -kutatást, a reprezentatív minta ezer emberből állt.

Később jobb lenne

Az eredmények a vártnál is kedvezőtlenebbek, ugyanakkor azt mutatják, hogy magát a bővítés gondolatát a hollandok is támogatják, viszont több időt tartanak szükségesnek a csatlakozás előkészítéséhez. Ha a bővítés 2007-re halasztódna, már 57 százalék támogatná egy mostani referendumon, s a támogatottság 66 százalékra emelkedik, amennyiben a bővítés 2012-re tolódik.

A holland parlament alsóháza - csekély többséggel, - november elején döntött úgy, hogy az EU-bővítéssel kapcsolatos referendum lehetőségének megvizsgálására kéri fel a kormányt. E döntéssel nyílt meg az út azok előtt az országos felmérések előtt, amelyek a 2004-ben csatlakozásra váró országok belépésével kapcsolatos lakossági véleményeket tárják fel.

Visszakozó Munkáspárt

A D66 párt baloldali liberálisai által tett javaslatot a Pim Fortuyn Listája és a Munkáspárt is támogatta. A kereszténydemokraták és a liberálisok ellenzik a népszavazást, hasonlóképpen a leköszönő miniszterelnök, Jan-Peter Balkenende is. Friss hírek szerint a Munkáspárt most megváltoztatta álláspontját és már nem támogatja a népszavazás kiírásának gondolatát, ami el is döntheti a kérdést, s megakadályozhatja annak veszélyét, hogy egy hollandiai referendum megvétózza a tíz jelölt ország csatlakozását.

Nem valószínű a népszavazás

Hollandiában a jobbközép koalíció októberi összeomlását követően az országban január 22-én tartanak általános választásokat, s megfigyelők szerint bármilyen eredmény születik, várhatóan az új kormány is elveti a referendum kiírását, amennyiben az veszélyezteti az EU-bővítés meghatározott menetrendjét.

Magyarországot kedvelik
Az Eurobarometer október végén nyilvánosságra hozott, átfogó közvélemény-kutatáson alapuló adatai szerint a hollandok 55 százaléka szükségesnek tartja az Európai Unió bővítését néhány országgal. Legszívesebben Máltát (56 százalék) és Magyarországot (50 százalék) látnák a csatlakozók körében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!