Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Megfigyelési botrány Hollandiában

2003.03.14. 10:38
A holland királynő kérésére, de a jelenlegi miniszterek és a parlament tudta nélkül folytatott nyomozást a titkosszolgálat a királyi család új tagja után. Margarita hercegnő otthonát lehallgatták, férje személyes adatait átvizsgálták. A hercegi pár pert indított a volt miniszterelnök ellen, és a királynőtől is bocsánatkérésre várnak.
Beatrix királynő unokahúgának férjét valóban megfigyelték az előző kormány idején, ismerte be Jan Balkenende holland miniszterelnök. Margarita de Bourbon de Parme hercegnő és férje, Edwin de Roy van Zuydewijn a karzatról figyelte, amint a miniszterelnök megpróbálta megmagyarázni az esetet a parlament tagjainak. Balkenende azt állította, hogy minden rendben zajlott, és a nyomozás teljesen törvényes volt. Hozzátette, hogy rutin eljárásról volt szó, amit mindig elvégeznek, ha valaki a királyi családba házasodik, jelentette a BBC.

Senki sem tudott róla

Az ellenzék azt firtatta, hogy a nyomozásról miért nem tájékoztatták a képviselőket, de még a kabinet minisztereket sem. Balkenende elismerte, hogy követtek el hibákat, és ígéretet tett arra, hogy a királynő ilyen kéréseinek ezentúl csak a miniszterelnök beleegyezése után adnak helyet. A holland alkotmány szerint a miniszterelnöknek kell a felelősséget vállalnia az uralkodó döntéseiért.

Perlik a volt kormányfőt

Margarita hercegnő, és férje, Edwin de Roy van Zuydewijn kedden pert is indított az állam ellen személyes adatokkal való visszaélés miatt. A hercegnő azt állítja, hogy lehallgató berendezéseket talált otthonában. Margarita szerint nagynénje kérésére férje adó és társadalombiztosítási aktáit is átvizsgálták. A hercegi pár Wim Kok volt miniszterelnököt is perli csalásért, okirat hamisításért, és államtitkok kiszivárogtatásáért. Zuydejwin a királynőtől is bocsánatkérésre vár. Az ügyben érintett miniszterek már bocsánatot kértek, adta hírül az AFP.

Ártott a monarchiának

A De Volkskrant napilap szerint azonban a miniszterelnök és a kormány tekintélyét megtépázta az eset. A most kipattant botrány példa nélküli a holland uralkodóház történetében. Beatrix királynő nemrégiben kijelentette, hogy nem akar "olyan helyzetbe kerülni, mint az angol királyi család", akik botrányok szereplőivé váltak az elmúlt tíz évben. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint az emberek 54 százaléka gondolja úgy, hogy az eset ártott a monarchia tekintélyének.

Botrányok a holland uralkodóházban

Ugyanakkor az utóbbi években a holland királyi családról is kínos információk láttak napvilágot. A világ legvagyonosabb nőjének tartott Beatrix királyné állítólag gyakran leissza magát. Az egyik herceg egy parádén beintett a tömegnek a hintóról. Beatrix néhai apja 20 éven át viszonyt folytatott titkárnőjével. Margarita hercegnő apjának pedig törvénytelen gyermeke született egy dominikai dadától.