Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Volt szeretője okozta a brit belügyminiszter bukását

2004.12.16. 09:35
Három botrányos hét után lemondott David Blunkett. A brit belügyminiszter egy szerdán nyilvánosságra került levél szerint gyorsítani próbálta volt szeretője házvezetőnőjének letelepedését. A minisztert Charles Clarke váltja.

Eddigi oktatási miniszterét, Charles Clarke-ot nevezte ki belügyminiszternek Tony Blair brit kormányfő. Clarke a magánéleti botránya miatt lemondó David Blunkettet váltja posztján.

Egy kapcsolat vége

Blunkettról három hete kezdték pletykálni, hogy gyorsított eljárásban adott letelepedési engedélyt egykori szeretője filippínó házvezetőjének. A lemondott belügyminiszter tagadta a vádakat, ám szerdán előkerült egy email, melyben gyorsabb elbírálást kért a kérelemnek.

Az oktatási tárca éléről belügyminiszterré kinevezett Clarke-ot Ruth Kelly váltja posztján, jelentette a BBC.

Nyilvános magánélet

Blunkett afférjáról a Daily Telegraph számolt be először, értesüléseit a leghitelesebb forrásból, Blunkett volt barátnőjétől szerezve. A belügyminiszter és szeretője, Kimberley Quinn a botrány kitörése előtt már meglehetősen rosszban voltak, hiszen az amúgy erősen konzervatív, a Spectator című tory hetilapban rendszeresen publikáló nő szakításuk után férjhez ment és nem engedte Blunkettnak azóta már tesztekkel is bizonyítottan közös gyermekük látogatását.

"Kimberley csak ártani próbál nekem. Nagyon elszomorít, hogy valaki, akit ennyire szerettem, ártani akar", nyilatkozta a botrány első fázisában még családi belviszályról beszélő Blunkett, aki egyébként független vizsgálatot indított maga ellen.

Nem maradt választása

A szerdán nyilvánosságra került emailben "előnyöket nem, de kicsit gyorsabb eljárást" kérő miniszter nem sokkal a levél felbukkanása után lemondott. "Mindig is őszinte voltam az esettel kapcsolatban. Mivel azonban úgy tűnhet, hogy gyorsítani akartam az eljáráson, lemondok", jelentette ki a BBC-nek és a Sky News-nak nyilatkozva erősen meggyötörtnek tűnő bukott miniszter.

Az ellenzéki konzervatívok árnyékkormányának belügyminisztere, David Davis üdvözölte Blunkett döntését. "Kemény ellenfél volt", ismerte el Blunkett munkáját. Ugyanakkor véleménye szerint a vízumkérelem körülményeit vizsgáló bizottság a miniszter ellen ítélt volna, ezért lemondása érthető. "A brit politikában nem megengedett a hivatallal való visszaélés", tette hozzá a BBC-nek nyilatkozva.