Rekordmennyiségű dioxin került Juscsenko szervezetébe

2004.12.15. 16:40
Hamarosan pontosan tudni fogják, milyen forrásból származott a dioxin, amivel Viktor Juscsenko ukrán elnökjelöltet mérgezték meg. A vizsgálatokat végző holland professzor szerint az emberi történelem második legnagyobb dioxinmennyisége jutott az ellenzéki politikus szervezetébe.

Rekordközeli mérgezést szenvedett el Viktor Juscsenko ukrán ellenzéki elnökjelölt. Az amszterdami szabadegyetem toxikológiai professzora, Abraham Brouwer vizsgálatai szerint Juscsenko vérében minden gramm zsírra százezer egység dioxin jutott. A normális mennyiséget 2200-6600-szorosan meghaladó érték a második legnagyobb az emberiség történelmében, írja az AP.

#alt#
Juscsenko szeptemberben és novemberben
A hírügynökség nem tett említést arról, hogy kinél mértek nagyobb dioxinmennyiséget.

Normál esetben a környezetben szinte mindenhol jelenlevő dioxinból a vérben zsírgrammonként 15-45 egység található.

Brouwer kutatásai során a természetben fellelhető négyszáznál is több dioxinlánc közül huszonkliencre szűkítette a Juscsenko megbetegedését okozók körét. A kutató biztos benne, hogy hamarosan ki tudja szűrni, pontosan melyik dioxin okozta a mérgezést. Ez lehetővé tenné a méreg azonosítását, írja az AP.

Megtalálhatják a méreg forrását

"A kémiai ujjlenyomatból legalább az megállapítható lenne, hogy milyen forrásból származik a mérgezés. A laboratóriumok ezután összevethetnék az eredményeket a Juscsenko környezetében fellelhető mintával, így kinyomozható lenne, hogy ki és mivel mérgezte meg", nyilatkozta Bouwer az AP-nek.

A hírügynökség orvostudományi szakírójának nyilatkozó szakértők szerint a mérgezés miatt eltorzult arcú elnökjelölt a legdurvább mellékhatásokon már túl van, állapota hamarosan javulhat. A mérgezés véleményük szerint nem befolyásolja Juscsenko jövőbeli munkaképességét.

A szeptemberben megmérgezett Juscsenkót december 26-án minden valószínűség szerint Ukrajna elnökének választják meg.  • Tippek
  • Árfolyam