Ágnes
-5 °C
2 °C

Tényleg nagybeteg lehet az észak-koreai vezér

2008.09.09. 15:30
Tovább élhetnek azok a találgatások, amik szerint nincs jól a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság első embere, mivel Kim Ir Szen fia, aki 14 éve vezeti az országot, nem jelent meg a kommunista diktatúra 60. születésnapján.

Kim Dzsong Il észak-koreai vezető kedden nem volt látható a kommunista állam alapításának 60. évfordulója tiszteletére rendezett díszszemle nézői között, jelentette Phenjanból a Kyodo japán hírügynökség.

Elemzők valószínűsítik, hogy Kim nem volt ott az ünnepségen, amelyet Phenjan akár százezres tömeg befogadására is képes, az államalapító Kim Ir Szenről elnevezett központi terén rendeztek meg. A Kyodo mellett a RIA-Novosztyi orosz hírügynökség is azt jelentette, hogy Észak-Korea első számú embere nem tűnt fel a nézők között a tribünön. A dél-koreai hírszerző szolgálat azonban egyelőre nem erősítette meg, hogy Kim valóban távol maradt az ünnepségről.

Születésnapi tömegrendezvény a phenjani May Day stadionban, szeptember 8-án, hétfőn

Kim valószínű hiánya az ünnepségről tovább táplálja azokat az egészségi állapotával kapcsolatos találgatásokat, amelyek szerint a külvilágtól magát hermetikusan elzáró ország vezetője nagybeteg - vélik megfigyelők.

A Csoszun Ilbo című dél-koreai újság kedden arról számolt be, hogy Kim betegsége miatt összeesett a múlt hónapban. A lap Dél-Korea pekingi nagykövetségének egyik tisztségviselőjét idézte, aki elmondta: olyan hírszerzési értesülés birtokába jutottak, amely szerint Kim augusztus 22-én esett össze.

A 66 éves Kim túlsúlyos, és krónikus betegségekkel - cukorbajjal, szívpanaszokkal - küzd. Egészségi állapotáról rendszeresen különböző híresztelések kapnak lábra Dél-Koreában. Észak-Korea azonban egyik legféltettebb titkaként őrzi, hogy vezetőjének milyen az egészségi állapota. Kim legutóbb augusztus 14-én jelent meg a nyilvánosság előtt, akkor egy katonai alakulatot szemlélt meg.

Születésnapi tömegrendezvény a phenjani May Day stadionban, szeptember 8-án, hétfőn

Észak-Koreában az államalapítás kerek évfordulóit látványos katonai díszszemlével és az ország vezetőjét éltető tömeg szinte önkívületi állapotban harsogó ovációjával ünneplik meg. Így volt ez tíz és öt esztendővel ezelőtt is, amikor Kim Dzsong Il jelen volt az ünnepi eseményeken. (Kim apjának, Kim Ir Szennek a halála után, 1994-ben vette át az ország vezetését.)

A mostani ünnepségen az is szembetűnő volt, hogy a díszszemlén a reguláris szárazföldi, haditengerészeti és légierő egységei nem vonultak fel, csak a polgári félkatonai alakulatok tagjai masíroztak végig a téren. Ők is ugyanolyan kiképzésen esnek át, mint a katonák, de nem tartoznak a hadsereg állományába.

A haditechnikai egységek bemutatása is felemás volt: légvédelmi és harckocsi-elhárító tüzérségi eszközök felvonultak, de harckocsik és rakéták nem.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!