István, Vajk
17 °C
34 °C

Magyarverés: Dzurinda újra megfúrta a közös nyilatkozatot

2006.09.04. 18:00
Másodszor is megakadályozta hétfőn Mikulás Dzurinda volt szlovák kormányfő, hogy a szlovák parlament hat pártja közös nyilatkozatban ítélje el a kisebbségek elleni szélsőséges atrocitások fölött.

Dzurinda, aki nyolc évig kormányzott együtt a Magyar Koalíció Pártjával (MKP), először a múlt héten "fúrta meg" az MKP ilyen szándékú és konszenzushoz közeli nyilatkozattervezetét, mondván, hogy a magyar párt javaslata "nem egyeztethető össze a szlovák nemzet és a szlovák állam érdekeivel."

A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) élén álló Dzurinda elfogadhatatlannak tartja, hogy épp az atrocitások célpontjainak szenvedő alanyait, a szlovákiai magyarokat képviselő MKP fogalmazza meg, mit nem tartanak kívánatosnak a szlovákiai magyarok. Álláspontját később azzal indokolta, hogy ha a hat parlamenti párt közös nyilatkozatban ítélné el a történéseket, akkor a nemzetközi szervezetek megfigyelőket küldenének Szlovákia nyakára, márpedig ezt szerinte meg kell előzni.

"Magunk is rendet tudunk teremteni Szlovákiában"


Nem adja hozzá a nevét
Az MKP Dzurinda által elsöpört tervezetének helyébe a Robert Fico kormányához tartozó házelnök, Pavol Paska terjesztett új - a magyarokétól nem sokban eltérő - tervezetet hétfőn az érintett pártok elé, de ez ellen Mikulás Dzurinda a korábbinál is súlyosabb kifogásokat emelt, jóllehet, első ellenérve az volt, hogy a házelnök szövegtervezete alig különbözik a MKP tervezetétől.

"Meggyőződésem, hogy magunk is rendet tudunk teremteni Szlovákiában. A június 17-i kormányváltással, az addig ellenzéki Robert Fico vezette Smer és a Ján Slota vezette, magyarellenes Szlovák Nemzeti Párt (SNS), valamint a Vladimír Meciar nevével jegyzett Néppárt (LS-HZDS) koalíciójának létrejöttével mindössze a kormány, nem pedig a nemzet cserélődött le. Nem a nemzettel, hanem egyes politikusokkal van baj" - idézte több pozsonyi forrás a kudarcos hétfői egyeztetésen kardoskodó Dzurindát.

Bugár Béla, az MKP elnöke a történteket csak röviden kommentálta. "Nagyon kínos lesz, ha Szlovákia törvényhozása képtelennek bizonyul egy ilyen nyilatkozat elfogadására." Bugár Dzurinda magatartásának indítékaira egyelőre nem talált magyarázatot.