Erzsébet
1 °C
4 °C

Magyarverés: Dzurinda újra megfúrta a közös nyilatkozatot

2006.09.04. 18:00
Másodszor is megakadályozta hétfőn Mikulás Dzurinda volt szlovák kormányfő, hogy a szlovák parlament hat pártja közös nyilatkozatban ítélje el a kisebbségek elleni szélsőséges atrocitások fölött.

Dzurinda, aki nyolc évig kormányzott együtt a Magyar Koalíció Pártjával (MKP), először a múlt héten "fúrta meg" az MKP ilyen szándékú és konszenzushoz közeli nyilatkozattervezetét, mondván, hogy a magyar párt javaslata "nem egyeztethető össze a szlovák nemzet és a szlovák állam érdekeivel."

A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ) élén álló Dzurinda elfogadhatatlannak tartja, hogy épp az atrocitások célpontjainak szenvedő alanyait, a szlovákiai magyarokat képviselő MKP fogalmazza meg, mit nem tartanak kívánatosnak a szlovákiai magyarok. Álláspontját később azzal indokolta, hogy ha a hat parlamenti párt közös nyilatkozatban ítélné el a történéseket, akkor a nemzetközi szervezetek megfigyelőket küldenének Szlovákia nyakára, márpedig ezt szerinte meg kell előzni.

"Magunk is rendet tudunk teremteni Szlovákiában"


Nem adja hozzá a nevét
Az MKP Dzurinda által elsöpört tervezetének helyébe a Robert Fico kormányához tartozó házelnök, Pavol Paska terjesztett új - a magyarokétól nem sokban eltérő - tervezetet hétfőn az érintett pártok elé, de ez ellen Mikulás Dzurinda a korábbinál is súlyosabb kifogásokat emelt, jóllehet, első ellenérve az volt, hogy a házelnök szövegtervezete alig különbözik a MKP tervezetétől.

"Meggyőződésem, hogy magunk is rendet tudunk teremteni Szlovákiában. A június 17-i kormányváltással, az addig ellenzéki Robert Fico vezette Smer és a Ján Slota vezette, magyarellenes Szlovák Nemzeti Párt (SNS), valamint a Vladimír Meciar nevével jegyzett Néppárt (LS-HZDS) koalíciójának létrejöttével mindössze a kormány, nem pedig a nemzet cserélődött le. Nem a nemzettel, hanem egyes politikusokkal van baj" - idézte több pozsonyi forrás a kudarcos hétfői egyeztetésen kardoskodó Dzurindát.

Bugár Béla, az MKP elnöke a történteket csak röviden kommentálta. "Nagyon kínos lesz, ha Szlovákia törvényhozása képtelennek bizonyul egy ilyen nyilatkozat elfogadására." Bugár Dzurinda magatartásának indítékaira egyelőre nem talált magyarázatot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?