Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

A bali merénylőkért robbantottak a Marriottnál

2003.08.06. 08:14
A Jemaah Islamiyah szélsőséges iszlám szervezet követte el a szerdai dzsakartai merényletet, amelyben tizennégy ember vesztette életét - értesült a Straits Times. A halottak között van egy amerikai, egy ausztrál, egy holland és egy malajziai állampolgár is.
Egy szingapúri napilap szerint a Jemaah Islamiyah szélsőséges iszlám szervezet követte el a 14 halálos áldozatot követelő dzsakartai pokolgépes merényletet, amelyet "véres figyelmeztetésnek" szánt az indonéz vezetésnek.

A Jemaah Islamiyah (JI) a szélsőséges iszlám erőkkel szembeni keményebb megtorlástól akarta elrettenteni Megawati Sukarnoputri elnököt és kormányát - közölte a szervezet egyik névtelenségbe burkolózó harcosa a Straits Times című újság dzsakartai tudósítójával. "Üzenet volt az elnök asszonynak és ellenségeinknek: ha kivégzik egyik muzulmán testvérünket, folytatjuk terrorhadjáratunkat Indonéziában és a térségben" - mondta. Nyilatkozatában a tavaly októberben Balin elkövetett, 202 halottat követelő robbantások ügyében csütörtökön várható ítélethirdetésre utalt. Az indonéz hatóságok Jemaah Islamiyah-tagokat fogtak perbe a merényletek miatt, a gyanúsítottak egyikét - Amrozi bin Nurhasyimot - halálbüntetés fenyegeti.

Az indonéz vöröskereszt legfrissebb, szerdai veszteségmérlege szerint 14 ember halt meg és 152 megsebesült az előző napi dzsakartai robbantásban, amelyet az amerikai Marriott luxusszálloda ellen hajtottak végre. Amerikai adatok szerint egy amerikai, egy ausztrál és egy malajziai személy is életét vesztette a terrorakcióban. Az indonéz hatóságok kedd este egy holland bankárt említettek külföldi áldozatként. A sérültek közül többnek állapota válságos.

Az indonéz rendőrség szerdán megerősítette: a merénylet mind a felhasznált robbanószert, mind a végrehajtás módszerét tekintve hasonlóságot mutat a tavalyi bali robbantásokkal, ráadásul a dzsakartai Marriott szálloda lehetséges célpontként szerepelt júliusban elfogott JI-gyanúsítottak feljegyzéseiben.