Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Ötvenen haltak meg a dzsalálábádi robbanásban

2002.08.09. 19:26
Több mint 50 ember meghalt és 80 megsérült attól a nagy erejű robbanástól, amely pénteken a kelet-afganisztáni Dzsalálábádban történt egy segélyszervezetnél.
Az egyik magyarázat szerint az Afgán Építési és Utánpótlási Egység (ACLU) segélyszervezet épületegyüttesének területén tárolt dinamit robbant fel. Elhangzottak azonban olyan közlés is, hogy pokolgépes merénylet történhetett. Külföldiek valószínűleg nincsenek az áldozatok között.

Nem terrorista merénylet volt

Az AIP afgán hírügynökség tudomása szerint az ACLU nagy mennyiségű robbanóanyagot tárolt, amelyet az utakra zúdult szikladarabok aprításához, eltávolításához használ. A légnyomás olyan erős volt, hogy a közelben tucatnyi ház megrongálódott.

"Nem terrorista merénylet volt" - állította Mohammed Aszif Kasziszada, az érintett Nangarhar tartomány kormányzóhelyettese. "A dinamit robbant fel, amit a szervezet az útépítéshez használ" - fűzte hozzá. A kormányzóhelyettes legkevesebb 40 halottról és 80 sebesültről tudott, az afgán hírügynökség több mint 50 halottról számolt be.

Haszrat Ali, Dzsalálábád katonai parancsnoka a kormányzóval ellentétben "terrortámadásról" beszélt, véleménye szerint autóba rejtett pokolgép robbanása okozta a pusztítást. Ali úgy értesült, hogy a halottak száma meghaladja a húszat. Az ACLU öt munkatársát őrizetbe vették. Az AIP jelentése szerint az ACLU-t az 1980-as években alapították az Egyesült Államok segítségével, amikor a mudzsahidok a szovjet megszállók ellen harcoltak. A szervezetet azonban már évek óta kizárólag afgánok működtetik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!