Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-6 °C
2 °C

Kitilthatják Irakból az arab hírtelevíziókat

2003.09.23. 12:20
Erőszakot gerjeszt az al-Dzsazíra és az al-Arabiya - véli az iraki kormányzótanács, ezért kitiltaná a két csatornát Irakból. A döntést Paul Bremer amerikai főkormányzónak is jóvá kell hagynia.
"Kemény és visszatartó erejű büntetéseket" tervez bevezetni több arab tévécsatorna, különösen az al-Dzsazíra és az al-Arabiya ellen Irak ideiglenes kormányzótanácsa - nyilatkozta a BBC-nek az irakiakból álló szervezet egyik tagja. Szamir al-Szumaidi a tévécsatornák "visszaéléseivel" indokolta a lépést. A BBC értesülései szerint a csatornákat kitiltanák Irakból.

Erőszakra szólítanak

Az iraki illetékesek haragját azzal vívta ki a két adó, hogy gyakorta közölnek olyan felvételeket, melyen elmaszkírozott irakiak az amerikai csapatok elleni harcra szólítanak. Az al-Dzsazíra és az al-Arabiya szerint ez csak a mindkét fél megszólaltatásáról szóló elveik része.

Az adók eddig egyébként nem hallottak a tervről. "Nem kaptunk hivatalos értesítést, iraki irodánk a szokásos rend szerint működik" - nyilatkozta a BBC-nek Dzsihad Ballout, az al-Dzsazíra szóvivője. A kormányzótanács döntését Irak amerikai kormányzójának , Paul Bremernek is jóvá kell hagynia.

Nehéz döntés

A kormányzó nincs könnyű helyzetben. Ha jóváhagyja a döntést, csak még inkább az amerikaiak ellen fordíthatja a két tévécsatorna tudósításai nyomán amúgy sem Amerika-barát arab közvéleményt. Ha elutasítja, a nehezen talált iraki szövetségeseit idegenítheti el - írja a BBC.  • Vennék
  • Hírek