Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kitilthatják Irakból az arab hírtelevíziókat

2003.09.23. 12:20
Erőszakot gerjeszt az al-Dzsazíra és az al-Arabiya - véli az iraki kormányzótanács, ezért kitiltaná a két csatornát Irakból. A döntést Paul Bremer amerikai főkormányzónak is jóvá kell hagynia.
"Kemény és visszatartó erejű büntetéseket" tervez bevezetni több arab tévécsatorna, különösen az al-Dzsazíra és az al-Arabiya ellen Irak ideiglenes kormányzótanácsa - nyilatkozta a BBC-nek az irakiakból álló szervezet egyik tagja. Szamir al-Szumaidi a tévécsatornák "visszaéléseivel" indokolta a lépést. A BBC értesülései szerint a csatornákat kitiltanák Irakból.

Erőszakra szólítanak

Az iraki illetékesek haragját azzal vívta ki a két adó, hogy gyakorta közölnek olyan felvételeket, melyen elmaszkírozott irakiak az amerikai csapatok elleni harcra szólítanak. Az al-Dzsazíra és az al-Arabiya szerint ez csak a mindkét fél megszólaltatásáról szóló elveik része.

Az adók eddig egyébként nem hallottak a tervről. "Nem kaptunk hivatalos értesítést, iraki irodánk a szokásos rend szerint működik" - nyilatkozta a BBC-nek Dzsihad Ballout, az al-Dzsazíra szóvivője. A kormányzótanács döntését Irak amerikai kormányzójának , Paul Bremernek is jóvá kell hagynia.

Nehéz döntés

A kormányzó nincs könnyű helyzetben. Ha jóváhagyja a döntést, csak még inkább az amerikaiak ellen fordíthatja a két tévécsatorna tudósításai nyomán amúgy sem Amerika-barát arab közvéleményt. Ha elutasítja, a nehezen talált iraki szövetségeseit idegenítheti el - írja a BBC.