Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Az ENSZ Izraelt vádolja munkatársa meggyilkolásával

2002.11.25. 16:05
Az ENSZ az izraeli hadsereget vádolja egyik alkalmazottjának haláláért. A világszervezet szerint a fegyveresek ok nélkül lőttek munkatársukra, és hátráltatták a mentők munkáját is. A palesztinok a meggyilkolt férfit saját mártírjuknak tekintik.
Megkezdődött a múlt héten az izraeli hadsereg által meggyilkolt ENSZ alkalmazott esetének kivizsgálása. Ciszjordániába érkezett a világszervezet egy munkatársa, hogy kivizsgálja a dzsenini gyilkosság körülményeit, aminek során John Hook, az ENSZ palesztinai menekülteket segítő szervezetének (UNRAWA) munkatársa életét vesztette.

Fegyvernek nézték a telefont

Az ENSZ az izraeli hadsereget okolja a történtekért. A hadsereg belső vizsgálata szerint az 54 éves Hook akkor sebesült meg, amikor izraeli katonák az UNRAWA dzsenini menekülttábora felől érkező lövéseket viszonozták. A tábor felől egy fegyvernek látszó tárgyat kezében tartó férfi közeledett a katonák felé, ezért több lövést adtak le rá. Az ENSZ szóvivője, Paul McCann szerint azonban a világszervezet által őrzött, és jól körülzárt táborban nem voltak fegyveresek, így onnan nem érkezhettek lövések. Hookot két találat érte, és a kórházba vezető úton vesztette életét.

Az ENSZ szerint a fegyveresek valószínűleg Hook telefonját nézték távolról pisztolynak. A világszervezet azzal vádolja Izraelt, hogy csak körülményesen engedte a helyszínre a mentőket, és az emiatti késlekedés közrejátszott a munkatárs halálában.

Hook mártír

Pénteken Benjamin Netanjahu izraeli külügyminiszter telefonon fejezte ki a történtek miatti sajnálatát angol kollégájának, Jack Strawnak. A palesztin hatóság szerint az esetben a teljes felelősség az izraeli kormányt terheli, és a szervezet szóvivője Hookot a palesztinok mártírjának titulálta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!