Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Ismét dzsiháddal fenyegetik az USA-t

2005.05.15. 12:56
Háromszáz afgán vallási elöljáró nyilatkozatot adott ki: szent háborút hirdetnek, amennyiben az Egyesült Államok nem adja ki iszlám bíróságoknak a guantanamói börtön korángyalázó őreit. Ismeretes, a héten kiszivárgott jelentés szerint a vallatók lehúzták a vécén a Korán egy példányát, és szexuálisan is megalázták a foglyokat. A lap hétfői számában visszakozott és bocsánatot kért.

Szent háborúval fenyegette meg az Egyesült Államokat afganisztáni vallási elöljárók egy csoportja vasárnap, követelve, hogy adják ki iszlám bíróságoknak a Koránt megszentségtelenítő guantánamoi vallatókat.

A konzervatív, északkelet-afganisztáni Badahsán tartomány háromszáz vallási személyisége közelményében felszólítja George Bush amerikai elnököt, hogy egyenesen járjon el az ügyben, és három napon belül adja át valamely iszlám államnak a tetteseket. Az aláírók ellenkező esetre dzsihádot (szent háborút) helyeztek kilátásba.

Lehúzták a vécén a szent szöveget?

A Newsweek amerikai hetilap a múlt héten arról számolt be, hogy egy vizsgálat szerint a Kubában lévő amerikai katonai börtönben, ahol szinte kizárólag mohamedán foglyokat őriznek, a vallatók az iszlám szent könyvét a mellékhelyiségekben helyezték el, sőt az is előfordult, hogy lehúzták a vécén.

A vallatásokon a jelentés szerint több esetben szexuálisan is megalázták a foglyokat. Többeket pórázon, négykézláb vezettek körbe a börtönudvaron, egy melltartóra vetkőzött katonanő pedig beleült egy kihallgatott fogoly ölébe. Egy másik katonanő vörös tintába mártott kézzel kente össze egy rab arcát, azt állítva, hogy menstruációs vért kent a fogoly arcára.

Az ügy az elmúlt héten Afganisztánban és több más iszlám országban is jelentős tiltakozást váltott ki. Az erőszakossá vált afganisztáni tüntetéseken pénteken heten meghaltak. Az amerikai hatóságok hangsúlyozták, hogy ilyesféle kínzást soha nem fognak eltűrni, és közölték, hogy kivizsgálják a Newsweekben megírtakat.

Közben katonai vizsgálat folyik a guantánamói foglyokkal szembeni embertelen bánásmóddal kapcsolatos vádak miatt is. Jelenleg több mint ötszáz foglyot őriznek a támaszponton, többségüket Afganisztánban fogták el az invázió után.

Nemcsak a Korángyalázással van bajuk

Egyes afgán elemzők szerint az Amerika-ellenes muszlim tiltakozásokat ugyan a Newsweek cikke váltotta ki, ám egyre növekvő ellenérzés tapasztalható Afganisztánban az ott állomásoztatott amerikai csapatok ellen is.

Az Egyesült Államok vezetésével 18 ezer fős koalíciós haderő állomásozik az országban 2001 októbere óta. A koalíciós erők a megdöntött tálib rendszer harcosai és az Oszama bin Laden vezette al-Kaida nemzetközi terrorhálózat ellen küzdenek.

Visszakozott a Newsweek

A lap szerkesztője vasárnap utalt arra, hogy a Newsweek hibát követhetett el a korábbi guantánámói riport közzétételével, mert maga az idézett forrás később utalt arra: nem is biztos abban, hogy valóban megtörtént a Korán megszentségtelenítésével kapcsolatos eset, amelynek célja az lett volna, hogy az elsősorban afgán foglyokat vallomásra bírják. A szóban forgó forrás közölte: nem biztos abban, hogy valóban hivatalos jelentésben vagy másutt olvasott volna a Korán állítólagos megszentségtelenítésével kapcsolatos esetről.

Mark Whitaker - akit egyes források a lap kiadójaként említettek - a hétfőn utcára kerülő legfrissebb számban elnézést kért a május 9-i riportért, amelyet részben hamisnak nevezett. "Sajnálkozásunkat fejezzük ki amiatt, hogy az általunk leírtak egy része nem a valóságnak megfelelő információkat tartalmazott" - fogalmazott Whitaker, aki egyben együttérzését fejezte ki a tüntetések áldozataival, továbbá - mint fogalmazott - a meghurcolt amerikai katonákkal. Elismerte, hogy a lap értesüléseit igyekezett megerősíttetni a Pentagon két képviselőjével. Az egyik közülük nem volt hajlandó válaszolni, míg a másik cáfolta a sztori egy részét - tette hozzá, s azt ígérte, hogy a hetilap igyekszik tisztázni a korábbi cikkben ismertetett és a legújabb információk szerint nem teljességgel megalapozott vádakat.

A Newsweek szerkesztője írásában azt is közölte: az amerikai védelmi minisztérium az elmúlt napokban tájékoztatta a hírmagazint, hogy vizsgálata szerint a történet nem felelt meg a valóságnak, arra vonatkozóan a Pentagon illetékesei semmifajta hiteles bizonyítékot nem találtak.