Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Bin Laden egyiptomi kapcsolatai

2001.09.14. 17:00
A vallási fundamentalizmusukról hírhedt Dzsamáa Iszlámija (Iszlám Csoport) és Dzsihád (Szent Háború) elnevezésű egyiptomi szervezetek is szoros kapcsolatban álltak azzal a szélsőséges muzulmán csoporttal, amelyet Oszama bin Laden, a keddi terrortámadást feltételezetten kitervelő és irányító szaúdi milliárdos terroristavezér hozott létre 1998-ban.
Az AFP kairói forrásokra hivatkozó háttérjelentése szerint egy 1999-es kairói bírósági per során elhangzott tanúvallomásokból kiderül, hogy bin Laden arra kérte a két egyiptomi szélsőséges csoport vezetését, hogy hagyjanak fel a kairói kormányzat elleni, rendkívüli pénzösszegeket felemésztő, de csekély áldozatokat hozó tevékenységükkel, és erőiket összpontosítsák az "Amerika és Izrael" ellen folyó harcra.

A szigorú vallási törvénykezést követelő két fundamentalista csoport a muzulmán felkelés 1992-es kezdete óta terrorakciók sorozatával próbálja megdönteni a világi egyiptomi kormányt. A Dzsihád volt egyébként az a szervezet, amely 1981-ben megölte Anvar Szadat egyiptomi elnököt. Négy évvel ezelőtt pedig a Dzsamáa Iszlámija követte el azt a véres luxori merényletet, amelyben 58 turista vesztette életét.

A Dzsihád csatlakozott a Front az Iszlám Szent Helyeinek Felszabadítására (FLLSI) nevű mozgalomhoz, amelyet 1998-ban hozott létre Oszama bin Laden a pakisztáni Pesavar városában. A feltételezések szerint a Dzsihádnak köze volt az Egyesült Államok kenyai és tanzániai nagykövetségei ellen elkövetett merényletekhez is, amelyet bin Ladennek tulajdonítanak.

Az egyiptomi mozgalom vezetője, Ajman ez-Zavahri állítólag közeli munkatársa Oszama bin Ladennek. Az orvos végzettségű Zavahri a nyolcvanas évek közepén hagyta el az észak-afrikai országot, miután három évet töltött börtönben az Anvar Szadat elleni gyilkos merényletben (1981) való részvétel miatt.

A világi egyiptomi kormányzat megdöntésére törekvő másik iszlám csoport, a Dzsamáa Iszlámija, amely szintén tagja volt egy rövid ideig az FLLSI-nek, 1999-ben azt közölte, hogy a jövőben tartózkodik az erőszakos cselekményektől.