Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Dzurinda még lát reményt kormánya megmentésére

2005.09.14. 17:36
Nem nyilatkozott az előrehozott választásokról szerdai sajtótájékoztatóján Mikulás Dzurinda. A szlovák kormányfő abban bízik, hogy pár független meggyőzésével biztosíthatja a kormánytöbbséget az ellenzéki obstrukció miatt három napja határozatképtelen parlamentben.

A kommunistákat és az ellenzéki Robert Ficót tette felelőssé a szlovák belpolitikában kialakult válsághelyzetért Mikulás Dzurinda miniszterelnök. A kormányfő szerdai sajtótájékoztatóján sem foglalt állást az előrehozott választások mellett. A parlament működésképtelensége és a Pavol Rusko leváltása miatt kialakult kormányválság miatt valamennyi nagy szlovák párt, köztükl a kormányzó Magyar Koalíció Pártja is előrehozott választásokat követel.

Dzurinda azonban a várakozásokkal szemben továbbra is kivár, arra számít, hogy független képviselők támogatásával fenntarthatja a kormánytöbbséget. Ennek ellent mond, hogy hétfőn és kedden az ellenzék obstrukciója miatt nem tudta megnyitni őszi ülésszakát a parlament, a jelenlévő hetvenhárom képviselő nem volt elég a határozathozatalhoz.

Dzurinda "megérti" koalíciós partnereit, elsősorban a Magyar Koalíció Pártját, amiért a parlamenti ülés megnyitásának kudarcsorozata után az idő előtti választások kiírásában látják a kivezető utat, de miniszterelnökként az ország érdekeinek leginkább kedvező szempontot, a kormány megbízatási idejének kitöltését tartja elsődleges feladatának.