Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Az EBESZ kritizálta az orosz választásokat

2003.12.08. 15:07
Az orosz elnök előrelépésként értékelte a vasárnapi dumaválasztást a demokrácia szilárdításában. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői viszont visszalépésként.
Vlagyimir Putyin hétfői tévényilatkozatában kijelentette: az orosz népnek megint alkalma nyílt megválasztani hatóságait, és az állam biztosította, hogy a választás korrekt és szabad legyen. Az eredmények tükrözik a nép valódi szimpátiáit és az orosz politikai realitásokat - vélte az elnök, hozzátéve: az 56 százalék körüli részvétel lehetett volna magasabb, de így is nagyjából megfelel a más országokban szokásos aránynak.

Hiányosságok

Az EBESZ parlamenti közgyűlésének brit elnöke viszont úgy ítélte meg, hogy a szavazásnál számos demokratikus kritériumot figyelmen kívül hagytak. Bruce George szerint az EBESZ-megfigyelők alapvető benyomása az volt, hogy a választási folyamat egészében visszalépést jelentett Oroszország demokratizálásának útján. Ezek a hiányosságok megkérdőjelezik Oroszország készségét arra, hogy közelítsen a demokratikus választások európai és nemzetközi normáihoz - mutatott rá George. Az EBESZ-misszió elismerte, hogy a választást jól szervezték, de kifogásolta az "államapparátus nagyarányú felhasználását" a Kremlhez hű Egységes Oroszország párt támogatására. Az EBESZ és az Európa Tanács megfigyelői számos orosz városban követték nyomon a szavazást.

Tekintélyuralom

Az EBESZ-misszió múlt heti köztes jelentésében rámutatott, hogy már a kampány során sem biztosítottak egyenlő feltételeket az egyes pártoknak. Így kimutatható volt "adminisztratív források használata" az Egységes Oroszország javára, s előfordult, hogy szelektíven alkalmazták a jelöltnyilvántartásba vétel követelményeit. A mostani állásfoglalás jócskán elüt az EBESZ-nek az 1999-es választások utáni jelentésétől - amely jelentős haladásról adott számot az orosz demokrácia szilárdításában -, és bizonyos fokig alátámasztja azokat a vélekedéseket, amelyek szerint Oroszország "irányított demokrácia", netán tekintélyuralmi rendszer felé tart.