Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Ugandában pusztít az ebolavírus

2000.10.16. 17:20
Ugandában újabb ebolajárvánnyal harcolnak az ország hatóságai: az ideiglenes adatok szerint legkevesebb harminchárman meghaltak a vírusfertőzésben. Az ebola nevű trópusi betegséget 1995-ben ismerte meg a világ, a halálos betegség azonban már a hetvenes évek elején jelentkezett.

Ugandában - Afrika középső részén lévő országban -, legkevesebb harminchárman meghaltak, és az adatok szerint további hatvankét ember fertőződött meg az ebolavírussal. A járványos betegség az ország egyik legszegényebb részében, Gulu tartományban terjed. Az ország egészségügyi minisztériuma országos járványellenes programot hirdetett meg, és nyugalomra szólította fel a lakosságot.

A Világegészségügyi Szervezet segít

A Világegészségügyi Szervezet (WHO) két szakértője is a tartományba utazott, hétfőn pedig egy csapat orvos érkezik a térségbe. Az orvosok fokozott védelmi intézkedésekkel vértezték fel magukat, miután három nővér már meghalt a páciensektől elkapott betegség következtében.

A térségben dolgozó orvos szerint a halottakról szóló adatok hiányosak, a távoli falvakból érkező betegek elmondása szerint több hozzátartozójuk meghalt a betegség miatt, őket azonban hátrahagyták.

Az ebola

1995 óta tartja rettegésben a világot
A szub-szaharai Afrikában jelentkező trópusi járványt felfedezésének helyszínéről, egy zairei folyóról nevezték el. Az ellenszer nélküli betegség 1976-ban Zairéban 340 áldozatot követelt. A vírus a megfertőzött vérrel, testi váladékkal adható át, szexuális úton, újrahasznált fecskendők használatával terjed. A vírus nem terjed a levegőn keresztül.

Tünetek

A fertőzés után 4-16 nappal jelentkeznek az első tünetek: fejfájások, láz, hidegrázás, izomfájdalom, étvágy elveszítése. A meghűléshez hasolnó tünetek után a betegség következő szakaszában hasmenés, kiütés, torokgyulladás, hányás, hasi és mellkasi fájdalmak jelentkezhetnek. A beteg veséje és mája rosszul működik, belső és külső vérzés lép fel. A vér nem alvad meg, a testszövetekbe folyik a vér a kapilláriákból. A halál a fertőzés után 8-17 nappal következik be.

Nincs gyógyszer

A betegségnek ellenszere nincs, habár 1999-ben a tudósok egy Garcini Kola nevű nyugat-afrikai növénnyel kísérleteztek. Ennek ellenére ha a betegek kigyógyulhatnak a betegségből, azt saját immunrendszerüknek köszönhetik. Az elmúlt húsz évben felfedezett betegség nagy része - így az AIDS is - Afrikából származik, a szakértők szerint az őserdő mélyéről több halálos fertőző betegség vírusa kerülhet emberközelbe.

Ebolajárványok
Év A betegség fajtája Helyszín Esetek száma
1976 Ebola Zaire Észak-Zaire 318
1976 Ebola Szudán Dél-Szudán 284
1979 Ebola Szudán Dél-Szudán 34
1995 Ebola Zaire Dél-Zaire 318
1996 Ismeretlen Észak-Gabon 37

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!