Emőke
-4 °C
9 °C

Karanténba zártak egy falut az ebola miatt

2005.05.20. 14:06
Kilenc ember halt meg eddig Kongóban a legújabb ebolajárvány kitörés során, mert döglött csimpánzt ettek. Egy fertõzött falut karantén alá helyezett a Nemzetközi Egészségügyi Szervezet.

Kongó észak nyugati részén az elmúlt években több mint 120 ember halt meg a vírusban.

Hoztak majmot

A mostani járvány Etounbiban alakult ki, nem messze attól az erdõtõl, ahol már eddig is többször észlelték a betegséget, értesült a BBC. A járvány akkor kezdõdött, amikor a falusiak kimentek az erdõbe elefántra vadászni, és visszatérve döglött csimpánzokat is hoztak magukkal, amiket késõbb meg is ettek.

Elkülönítették a körzetet

A Nemzetközi Egészségügyi Szervezet kongói elnöke elmondta, megkezdték a szükséges intézkedéseket. Amadou Yada közölte, karantén alá vonták a körzetet, és elindították az élelmiszer szállítmányokat. A szervezet elnöke szerint azt sem lehet megjósolni, meddig tartat majd a vírus pusztítása, mert a lakosság és a polgári védelem kapcsolata elég kezdetleges.

Kongó fõvárosának elõljárója elmondta, már többször figyelmeztették a lakosságot, hogy ne nyúljanak a döglött tetemekhez, és ne egyék meg azt. Az ebola olyan súlyos, vérzéses láz, amelyre egyenlõre nincs orvosság.